"Дочка" "Газпрому" відкидає звинувачення у роботі з "тіньовими" схемами

Середа, 16 грудня 2009, 19:04

Дочірня компанія"Газпрому", "Газпром збут Україна" категорично спростовує інформацію про "тіньові" схеми з перепродажу газу в підземних сховищах газу (ПСГ) "Нафтогазу України".

Про це говориться в заяві компанії, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Формування власних запасів газу в ПСГ для гарантій безперебійних поставок споживачам в опалювальний сезон зараз виробляється з ресурсів "Нафтогазу України", - наголошується в повідомленні.

Згідно із заявою, робота "Газпром збут Україна" в Україні повністю відповідає європейському досвіду, де "Газпром" представлений в капіталі компаній з дистрибуції природного газу в більш ніж двох десятках країн.

Реклама:

"Компанія настійно просить окремих чиновників і експертів не спотворювати інформацію про нашу роботу, і не втягувати її у політичні інсинуації", - наголошується в документі.

Як повідомлялося, напередодні уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що "Газпром збут Україна" планує купувати газ в українських ПСГ за ціною четвертого кварталу 2009 року - 208 дол. за тис. куб. м, а продавати українським підприємствам за цінами наступного року - 300-330 дол. за тис. куб м.

Згідно з даними голови Центру енергетичних досліджень (ЦЕД) Костянтина Бородіна, "дочка" "Газпрому" може купити близько 4,6 млрд. куб м природного газу в "Нафтогазу України", що дозволить останньому розрахуватися за постачання російського газу в грудні.

"Газпром" у квітні 2008 року в рамках реалізації нової російсько-української угоди про розвиток відносин у газовій сфері від 12 березня 2008 року зареєстрував в Україні дочірню компанію "Газпром збут Україна" для постачань природного газу безпосередньо українським промисловим споживачам.

Нові довгострокові газові угоди, підписані в січні 2009 року, зобов'язують "Нафтогаз України" забезпечити продаж "Газпром збут Україна" 25% імпортного газу для реалізації промисловим споживачам.

Договір купівлі-продажу в 2009 році природного газу імпортного походження в обсязі 7,5 млрд. куб м на рік "Газпром збут Україна" і "Нафтогаз України" уклали у квітні поточного року, а у вересні директор російської дочки "Газпрому" Анатолій Подмишальський прогнозував , що компанія в поточному році реалізує на українському ринку близько 4-5 млрд. куб м газу.

Договір на 2010 рік "Газпром збут Україна" і "Нафтогаз України" уклали 13 листопада. Він також передбачає закупівлю російською дочкою "Газпрому" до 25% імпортованого української газовою монополією газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!