У Ющенка похвалили НБУ за "докризовий" професіоналізм

Середа, 16 грудня 2009, 11:23

Національний банк досить добре до кризи справлявся із завданнями, які перед ним стояли.

Про це сказав перший заступник голови секретаріату президента України Олександр Шлапак, повідомляє прес-служба президента.

Головна претензія, яка, на думку Шлапака, може бути висунута НБУ - відсутність реформування системи організації банківської справи в нашій державі, що могло бути здійснено за час економічно благополучних років - з початку 2005 року до кінця першого півріччя 2008 року.

Відтак, сьогодні, за словами Шлапака, існує кілька серйозних вад, які далися взнаки в кризовий період.

Реклама:

"Перша з них, як виявилося, - НБУ незахищений юридично і є дуже вразливим до політичних ризиків та викликів", - зауважив представник президента.

Шлапак додав, що НБУ не зміг переконати парламент прийняти законодавство, яке б регулювало поняття реальних власників банків і відтак убезпечити банки від тих ризиків, в які вони потрапили у кризовий період.

Водночас, за словами представника президента, завдяки ефективним діям комерційних банків та менеджменту НБУ, найгірші прогнози, які часто робили експерти щодо падіння банківської системи, не справдилися.

"Був ряд надзвичайно складних моментів, які переживала банківська система, однак, до честі банківської системи, Нацбанку, мені здається, що вони найшвидше вчилися "по ходу військових дій" поправляти ситуацію в своєму господарстві", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: