"Нафтогаз" стане посередником між "Газпромом" та його "дочкою"?

Середа, 16 грудня 2009, 10:54

НАК "Нафтогаз України" може оплатити російському ВАТ "Газпром" постачання природного газу в грудні за рахунок продажу значних обсягів "дочці" "Газпрому".

Про це заявив голова Центру енергетичних досліджень (ЦЕД) Костянтин Бородін, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна"

"Я прогнозую, що "Нафтогаз" розрахується з "Газпромом" за рахунок коштів самого" Газпрому ", - сказав експерт.

За його даними, проекти відповідних документів вже підготовлено.

Бородін відзначив, що недоліком цієї схеми для України є те, що "Газпром збут Україна" придбає орієнтовно 4,6 млрд. куб м газу в "Нафтогазу" за діючою в четвертому кварталі ціною - 208 дол. за 1000 куб м., тога як продавати цей газ він буде вже в новому році за цінами не нижче 295 дол. за 1000 куб м.

"Маржа становить майже 90 дол. На 1000 куб. М. На обсязі 4,6 млрд. вона становитиме понад 400 млн. дол.", - Сказав глава ЦЕІ.

Напередодні про можливість укладення подібної угоди і повідомив уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Віктора Ющенка Богдан Соколовський.

За його словами, "Газпром збут Україна" планує купувати газ в українських підземних сховищах за ціною четвертого кварталу 2009 року - 208 за тис. куб м, а продавати українським підприємствам за цінами наступного року - 300-330 дол. за тис. куб. м.

Раніше глава правління "Нафтогазу" Олег Дубина повідомляв, що компанія планує в грудні купити у "Газпрому" 4 млрд. куб м, а в першому кварталі 2010 року обсяг закупівель складе близько 7 млрд. куб м природного газу.

Реклама:

Як відомо, до 2005 року Константин Бородін працював прес-секретарем екс-голови "Нафтогаза" і депутата ПР Юрія Бойко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!