Боржники зможуть викупити свої зобов'язання у колекторів?

Вівторок, 15 грудня 2009, 16:13

Верховній Раді пропонується затвердити поправки до Цивільного кодексу, якими буде надано право фізичним особам-позичальникам викуповувати своє зобов'язання у колекторних компаній за ціною, яку колектори сплатили банку.

Відповідний законопроект зареєстрований у парламенті 14 грудня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Ініціаторами документа виступили член комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Олександр Фельдман і член комітету з питань економічної політики Олег Гейман.

"Прийняття проекту закону ... дасть можливість фізичним особам-позичальникам викуповувати власні борги у колекторів за тією ціною, за якою такий борг продав банк, наслідком чого стане погашення боргу та звільнення від боргових зобов'язань", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Згідно записці, банки вже отримали право продавати кредитні борги з дисконтом без податкових наслідків.

При цьому ціна продажу прострочених кредитів іноді досягає 1% від їх номінальної вартості.

"Майже будь-який позичальник за таку ціну і сам би відкупив власний борг, але банкам не цікаво возитися з масою фізосіб ... Якщо банк, який є кредитором за кредитним договором, згоден продати борг за цим договором за 1%, то чому б боржнику із таким договором не дати можливість самому придбати цей борг за такою ж ціною ", - зазначається в записці.

Згідно з текстом законопроекту, у разі відмови нового кредитора поступитися позичальникові право вимоги позичальник має право звернутися до суду з позовом про переведення на нього прав і обов'язків покупця за ціною, за якою право вимоги було віддана первинним кредитором.

Як повідомлялося з посиланням на оцінки експертів, українські банки в 2010 році можуть виставити на продаж проблемні кредити без застави на суму 8-12 млрд. грн. і проблемні заставні кредити на 2 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: