"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" проїдає казначейський рахунок

Вівторок, 15 грудня 2009, 13:33

Залишок на єдиному казначейському рахунку станом на початок грудня становив лише 3,3 млрд. грн.

Цей показник склав мінімум за останні чотири роки, пише видання "Дело".

Для прикладу, на 1 грудня 2008 року, коли криза в Україні якраз набирала обертів, залишок єдиного казначейського рахунку становив 20,9 млрд. грн.

Мінімум коштів на єдиному казначейському рахунку для листопада є не зовсім характерним. Справа в тому, що саме в цей час підприємства сплачують податок на прибуток за III квартал.

Реклама:

Однією з причин такої малої як для листопада залишку урядових коштів на рахунку є черговий платіж "Газпрому" за газ, що імпортується.

Мінфін уже другий місяць поспіль розплачується за газ "із своєї кишені" - у листопаді міністерство обміняв валюту МВФ (SDR) на долари на суму приблизно 480 млн. дол. У грудні, судячи з усього, уряд також вдався до цієї схеми.

Однак, на думку аналітиків, найбільш складним для уряду буде навіть не грудень цього року, а січень наступного.

"На цей місяць ще є кошти, отримані від конвертації SDR, а в наступному така можливість буде вичерпана", - говорить аналітик інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.

Мінфін вже другий місяць поспіль розплачується за газ "із своєї кишені". У листопаді Мінфін обміняв валюту МВФ - спеціальні права запозичення (SDR), що була отримана Україною при недавньому розподілі квот, на долари на суму приблизно 480 млн. дол.

Ці гроші потім були конвертовані у гривню і зараховані на єдиний казначейський рахунок.

Отримані 3,8 млрд. грн. були витрачені Мінфіном на викуп у "Нафтогазу" облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), які були раніше внесені до статутного фонду компанії. У грудні, судячи з усього, уряд також вдався до цієї схеми.

Виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський повідомив, що уряд звернувся з проханням до МВФ обміняти SDR ще на 1,28 млрд. дол.

У той же час, за даними Нацбанку, в перший тиждень грудня сума ОВДП у портфелі "інших" учасників ринку (у тому числі "Нафтогазу") була зменшена приблизно на 5,5 млрд. грн.

Оскільки ні банки, ні нерезиденти не збільшили суму ОВДП у володінні, а Нацбанк збільшив всього на 11 млн. грн.

Примітно, що для розрахунків за газ із "Газпромом" у грудні, за словами Ігоря Уманського, потрібно було 770 млн. дол. (6,2 млрд. грн.).  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!