"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко боїться втрати активів "Нафтогазу"

Понеділок, 7 грудня 2009, 11:21

Президент Віктор Ющенко побоюється передачі активів Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" за борги постачальникам газу через занижену ставку транзиту й внутрішніх цін на газ.

Про це він сказав під час зустрічі із представниками національно-культурних меншин у Житомирі 6 грудня, повідомляє агентство "Українські новини".

"Купує за 220 доларів, а на внутрішньому ринку продає за 30 доларів і наш "Нафтогаз України", найбільший монополіст має 33 млрд. дефіциту, компанія, по суті, банкрут. Компанія має дефіцит більший, ніж державний бюджет України. На балансі 30 тис. магістральних, і газових. і нафтових шляхів і банкрутство НАК приведе до того, що всі активи підуть на розрахунки за несплату газу", - сказав Ющенко.

Він також звинуватив прем'єра в невигідному газовому контракті на 2010 рік.

Реклама:

"Україна з 1 січня одержить газ по 360, а Німеччина, що перебуває від нашого спільного (з Росією) кордону за 3,5 тис. кілометрів, за 170", - сказав Ющенко.

Він також підкреслив, що останні три роки тариф на транзит залишається незмінним і є найнижчим серед європейських країн.

"Ціна українського тарифу на транзит 1,7. За 3 останні роки ціна українського газу виросла в 3 рази, а ціна українського тарифу на транзит за 3 останні роки залишилася на тому ж рівні", - сказав Ющенко.

Він також зауважив, що в Європі сьогодні найменший тариф - 5 доларів, найвищий - 12, український становить 1,7, що й веде до збитків.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" виключає повторення газового конфлікту з російським газовим монополістом - компанією "Газпромом" - щодо поставок і транзиту газу у січні 2010 року.

"Нафтогаз " розплатився з російським "Газпромом" за поставлений у листопаді природний газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: