"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українці запасаються доларами

Понеділок, 7 грудня 2009, 09:15

У листопаді 2009 року обсяг валютних депозитів вперше перевищив показник початку року і досяг 13,87 млрд. доларів.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на дані НБУ.

Виходячи з нинішньої динаміки, до кінця року населення буде зберігати на банківських рахунках іноземну валюту на суму понад 14 млрд. доларів, зазначає видання.

Збільшення валютного портфеля викликане знеціненням долара, кажуть банкіри. З початку осені, за даними системи UkrDealing, готівковий долар подешевшав на 90 копійок, до 8,05 гривень за долар.

Реклама:

"Незважаючи на те що за останні три місяці курс долара почав знижуватися, населення не збільшує частку гривневих депозитів. Падіння курсу долара сприймається як можливість його купити: у жовтні куплено 2,2 млрд. доларів, а в листопаді - 2,5 млрд. доларів. Пропозиція долара збільшилася , але і попит на нього виріс", - каже керівник центру Forex Club Микола Івченко.

"До того ж наближення президентських виборів лякає людей - в 2004 році з-за цього попит на валюту в жовтні виріс у два рази в порівнянні з вереснем", - додає він.

Динаміка залучення внесків у національній валюті протилежна - за 11 місяців населення вилучило з банків 12,7 млрд. гривень, і в грудні ситуація не зможе суттєво змінитися, зазначає видання.

У результаті, якщо на 1 жовтня 2008 року гривневі депозити становили 58,7% портфеля банків, то на 1 жовтня 2009 року - 44,6%.

 "Збільшення частки гривні можна буде побачити не раніше весни", - вважає Івченко.

За його словами, населення почне позбуватися від доларів при курсі 7,7-7,8 гривень за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!