НБУ розширив можливості банків щодо кредитування. Оновлено

Вівторок, 10 листопада 2009, 20:33

Національний банк України затвердив постанову, якою розширив можливості українських банків щодо кредитування підприємств реального сектора економіки.

Про це заявив заступник голови НБУ Володимир Кротюк, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".  

"Ухвалили постанову, яка спрямована на стимулювання кредитування українських товаровиробників. У ній передбачені окремі зміни до наших нормативних актів, які дадуть можливість значною мірою вивільнити резерви для того, щоб кошти направити на кредитування", - сказав він.

За словами Кротюка, ідеться про механізм, який дозволить фінансовим установам вивільнити з резервів певну суму коштів для кредитування за рахунок зміни механізму розрахунку розміру резервів.

Реклама:

"Ми передбачили, що якщо фінансовий стан позичальника погане, але він вчасно гасить кредит - значить, його фінансовий стан не буде враховуватися, і не буде знижувати категорію кредиту", - пояснив він.

Банкір нагадав, що раніше розмір резервів визначався з урахуванням ходу погашення заборгованості та фінансового стану позичальника.

Заступник голови НБУ також відзначив, що ця постанова Нацбанку не потребувала реєстрації в Мін'юсті і сьогодні вже доведена до банків.

За словами Кротюка, постановою також передбачена можливість для нарощування кредитування за рахунок гарантій іноземних банків.

"Передбачили можливість надання (українським) банкам першокласними банками гарантій на строк до одного року - на період дії цих гарантій банки не будуть формувати резерви під сумнівні та безнадійні кредити", - сказав він.

Заступник глави НБУ пояснив, що як першокласні банки НБУ розглядає банки з міжнародними рейтингами інвестиційного класу.

За його словами, прийняте рішення не тільки розширить кредитування, але і дозволить банкам нарощувати доходи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!