ВВП за підсумками року впаде на 12% - Данилишин

П'ятниця, 6 листопада 2009, 17:23

Падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2009 році складе 12%.

Такий прогноз висловив міністр економіки, академік НАН України Богдан Данилишин у статті для тижневика "2000".

"Незважаючи на те, що ми маємо низьку порівняльну базу другого півріччя 2008 року, а також деяке пожвавлення економіки з другого кварталу, швидше за все, глибина падіння в цілому за підсумками року у нас буде близько 12%", - пише він.

Академік відзначає, що таке охолодження економіки підірвало ресурсну базу бюджетів усіх рівнів, але його було важко передбачити при підготовці держбюджету-2009.

Реклама:

"Наприкінці 2008 року, розробляючи бюджет на цей рік, уряд виходив з того, що, оскільки глобальна фінансова криза має переважно закордонне коріння, її вплив на вітчизняну економіку не має бути настільки катастрофічним. Восени минулого року ситуація в економіці в цілому була стабільною", - підкреслив він.

Глава Мінекономіки також відзначив важливість кредитів Міжнародного валютного фонду для бюджету.

"Альтернатива такому борговому фінансуванню дефіциту - або збільшення податкового тягаря на всю економіку, або інфляційно ризиковані методи емісійного фінансування внутрішніх позик, тобто висока інфляція", - попередив Данилишин.

Разом з тим, за його оцінкою, закон про Євро-2012, що передбачає стягнення до держбюджету додатково 9,8 млрд. гривень позитивної різниці витрат і доходів Національного банку України за 2009 рік є "цілком прийнятним варіантом", хоча і спирається на емісію гривні.

"Це не збільшує суму держборгу. По-друге, не забирає ресурси бюджету за іншими статтями. По-третє, виділені гроші, навіть при тому, що вони мають дійсно емісійну природу, підуть в економіку як довгі інвестиції. Тобто, викличуть куди більше помірне і відкладений інфляційний тиск", - пояснив Данилишин.

Говорячи про перспективи 2010 року, глава Мінекономіки відзначив, що в проекті держбюджету закладено досить помірний прогноз для економіки: зростання реального ВВП на рівні 3,7%, промвиробництва - на 2,9%, інфляції - на 9,7%, експорту - на 9,5%.

"З урахуванням нинішнього поліпшення зовнішньоекономічної кон'юнктури на сировинних ринках (і ринках металопродукції перш за все), а також гарного врожаю цього року, початку відновлення економіки в країнах - основних торгових партнерів України, за низької порівняльної бази цього року зростання ВВП в нашому прогнозі - цілком реалістичне", - вважає Данилишин.

Говорячи про запропоноване зростання доходів держбюджету в порівнянні з планом на 2009 рік на 40 млрд. гривень - до 284,69 млрд. гривень, академік відзначив, що це є здійсненним завданням на тлі очікуваного зростання цін.

"З урахуванням прогнозованої інфляції реальне зростання доходної частини бюджету буде на рівні всього близько 7%, що виглядає досить імовірним", - вважає міністр.

Глава Мінекономіки також виступив за подальше проведення випереджаючого нарощування оплати праці низькооплачуваним категоріям працюючих, за введення цільових соціальних пільг та допомог, за нарощування пенсійного забезпечення.

У той же час, міністр виступив за розгляд можливості повернення до диференційованого прибуткового оподаткування, щоб перенести частину податкового тягаря на високооплачувані категорії працюючих.

Крім того, глава Мінекономіки запропонував жорстко обмежити всі держзакупівлі виключно товарами вітчизняного виробництва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: