"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Ощадбанку" пропонують давати кредити за ставкою 17-19% річних

Середа, 4 листопада 2009, 12:17

Державні банки повинні підтримувати виробництво та споживання українських товарів.

Про це йдеться у статті заступника голови Ради громадської організації "Фронт змін" Андрія Пишного в газеті "Контракти".

"Капіталізований державою на 16 млрд. грн., "Ощадбанк" вже сьогодні здатен мобілізувати депозитні вклади населення на суму близько 20 млрд. грн. за ставкою 15-17%, які, враховуючи накладні витрати банку, могли б перетворитися на кредити за ставкою 17-19% річних у гривні. Сьогодні це - абсолютно адекватна процентна ставка для кредитування населення та бізнесу ", - стверджує Пишний.  

На думку автора, основним завданням "Укрексімбанку" має бути обслуговування експортно-імпортних контрактів українських підприємств.

Реклама:

"Причому, якщо ми декларуємо боротьбу за зниження частки імпортних товарів на нашому ринку, то валютні ресурси даної фінансової установи слід спрямовувати тільки на модернізацію виробничих галузей економіки, імпорт устаткування і технологій", - вважає Пишний. 

Він також додав, що доцільним було б створення на базі "Укрексімбанку" агенції зі страхування експортно-імпортних контрактів.

За словами представника "Фронту змін", уряд може використовувати для кредити НБУ.

"Уряд може використати зрозумілий і прозорий механізм залучення коштів - кредити НБУ, який може рефінансувати державні банки за ставкою 10,5%. Банки, у свою чергу, можуть спрямовувати отримані ресурси на проекти, затверджені спеціальною державною програмою (наприклад, авіабудування, житлове та комерційне капітальне будівництво, інфраструктурні проекти тощо)", - заявляє Пишний.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!