"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Антимонопольники взялися за продавців часнику

Вівторок, 3 листопада 2009, 15:42

Антимонопольний комітет (АМКУ) порушив справу за фактом необгрунтованого підвищення цін на низку продовольчих товарів, зокрема, часник, цибуля, лимони.

Про це заявив виконуючий обов'язки голови АМКУ Олександр Мельниченко, повідомляє прес-служба АМКУ.

"Скориставшись цією ситуацією, яка склалася з епідемією грипу, і тим, що українські родини стали більше вживати і часник, і цибулю, і лимони, вони (підприємства торгівлі) різко підняли ціни на ці товари, продукти харчування. Мною прийнято рішення порушити справу за фактом необгрунтованого, незаконного підвищення цін на території України на часник, цибуля та лимони", - сказав він.

За його словами, створено слідчу групу, проведено відповідну нараду за участю керівництва Антимонопольного комітету.

Реклама:

"Дано доручення всій системі органів Антимонопольного комітету про проведення відповідних слідчих дій", - розповів Мельниченко.

Також в.о. голови АМКУ підкреслив, що розмовляв з головою Державної митної служби і той висловив абсолютну підтримку таких дій. Зокрема, це стосується інформації щодо ввезення на територію України лимонів.

Тому, як пояснив Мельниченко, протягом найближчих годин "ми будемо розуміти, які суб'єкти господарювання зловживають своєю ринковою владою".

Пояснюючи причини порушення кримінальної справи за фактом необгрунтованого підвищення цін на лимони, цибулю і часник, Мельничук підкреслив, що "сьогодні є факти необгрунтованого ціноутворення" і акцентував увагу на те, що збільшений попит "не є підставою для підвищення ціни".

Крім того, він повідомив, що Антимонопольний комітет нині збирає інформацію, щодо того, наскільки збільшилися ціни на ці продовольчі товари.

Він також відзначив, що якщо буде встановлена конкретна вина суб'єктів господарювання, то передбачуваний штраф за таке необгрунтоване підвищення ціни - це 10% річного обороту.

"Комітет буде втручатися, і вимагати економічного обгрунтування ціни на товар", - підкреслив він.

Мельниченко нагадав, що Антимонопольний комітет спільно зі Службою безпеки та Міністерством внутрішніх справ продовжує перевірки щодо лікарських препаратів.

"У ці хвилини слідча група Антимонопольного комітету за підтримки СБУ, співробітників МВС, Державної інспекції за цінами здійснює перевірку діяльності великих оптових постачальників лікарських препаратів", - повідомив в.о. голови АМКУ.

Також він додав, що здійснюється перевірка і великих українських компаній, які виробляють медичні препарати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!