"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Реструктуризація позик "Нафтогазу" зашкодить компанії

Вівторок, 27 жовтня 2009, 12:22

Реструктуризація  заборгованості НАК "Нафтогаз України" перед банками-нерезидентами на умовах, запропонованих власникам єврооблігацій, призведе до підвищення середньої процентної ставки за кредитами компанії у 2,5 рази, а витрати на обслуговування кредитів - на 62 мільйони доларів на рік.

Таку думку у коментарі "Економічній правді" висловив директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін.

Як відомо, однією з умов повторного випуску єврооблігацій НАКу є зміна процентної ставки за всіма існуючими позиками нерезидентів, а також пролонгація терміну їх погашення на п'ять років від дати повторного випуску.

У жовтні 2009 року заборгованість "Нафтогазу України" перед банками-нерезидентами, за винятком власників єврооблігацій, складає 1 097,3 мільйона доларів. Умови надання усіх кредитів прив'язані до ставки Libor, розмір якої внаслідок світової фінансової кризи сьогодні складає 0,24%.

Реклама:

Премія до Libor за основними кредитними угодами "Нафтогазу" коливається у діапазоні 1,75-5%. Таким чином, середньозважена відсоткова ставка за позиками НАКу сьогодні становить 3,76%.

"Реструктуризація заборгованості на умовах, запропонованих власникам єврооблігацій, призведе  до підвищення процентної ставки за всіма кредитами "Нафтогазу" до 9,5% річних. Витрати НАКу на обслуговування позик зростуть з 41,3 мільйона доларів до 104,2 мільйона доларів на рік", - стверджує експерт.

Банк-кредитор

Сума кредиту, млн. дол.

Ефективна ставка, %*

Сума процентів на рік, млн. дол.

Умови повтор-ного випуску, %

Сума процентів на рік, млн. дол

Зміна вартості обслуго-вування кредитів, млн. дол

Linton Capital Ltd, Deutcsche Bank

163,6

5,24

8,6

9,5

15,5

6,97

Parbeck Capital Ltd, Deutcsche Bank

163,6

4,64

7,6

9,5

15,5

7,95

Depfa Bank Plc., Кіпр

220

1,99

4,4

9,5

20,9

16,5

Credit Suisse International, Великобританія

550

3,78

20,8

9,5

52,3

31,5

Всього/Середнє

1 097,3

3,76

41,3

9,5

104,2

62,9

* - розмір ставки у випадку збереження початкових умов надання кредитів  при збереженні поточної ставки Libor

Він вважає, що таке зростання ставки з одночасним наданням суверенних гарантій є безпрецедентним у світовій фінансовій практиці.

"Умови реструктуризації фіксують прибутковість за зобов'язаннями "Нафтогазу" на рівні 9,5% річних на весь п'ятирічний період повторного випуску, що гарантує кредиторам надвисоку прибутковість навіть в умовах кризи", - зробив висновок Бородін.

Сумарні втрати НАКу від зміни процентної ставки за п'ятирічний період пролонгації складуть 670 мільйонів  доларів, або близько 41,8%, передбачає експерт.

"Реструктуризація заборгованості перед банками-нерезидентами, ймовірно, є тією ціною, яку "Нафтогаз" заплатить за відмову кредиторів від права оголошення  дефолту за єврооблігаціями компанії, який де-факто відбувся наприкінці  вересня", - відзначає директор Центру енергетичних досліджень.

На його думку, найбільшу вигоду від зміни умов кредитування серед установ-нерезидентів отримає  міжнародний банк Credit Suisse - до 31,5 мільйона доларів на рік. У вересні 2009 року НАК залучив його та компанію Square Capital як консультантів з реструктуризації.

Крім значних додаткових витрат, реструктуризація кредитів банків-нерезидентів містить додаткові ризики для "Нафтогазу", упевнений експерт.

По-перше - відсутність у НАКу джерел надходження коштів для погашення кредитних зобов'язань. Уряд продовжує практику дотування компанії за рахунок емісійних коштів через позики державних банків.

По-друге - одночасне пред'явлення до погашення усіх боргових зобов'язань у жовтні 2014 року на суму 1,6 мільярда доларів.

По-третє - фактична нелегітимність держгарантій. Наразі Ігор Уманський не є повноцінним міністром фінансів, а лише виконуючим обов'язки. Згідно з бюджетним законодавством, він не може брати зобов'язання від імені держави.

Навіть якщо Кабінет міністрів шукатиме можливості легітимізувати це рішення, у майбутньому державні гарантії від імені "в. о." міністра будуть юридично нелегітимними. Фактично, уряд свідомо вводить іноземних інвесторів в оману.

Бородін вважає за доцільне відмовитися від реструктуризації заборгованості "Нафтогазу України" перед банками-нерезидентами і погасити єврооблігацій компанії на суму 500 мільйонів доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: