Економіка України не збирається виходити з тіні

Вівторок, 27 жовтня 2009, 10:30

Рівень тінізації української економіки склав 36% від офіційного ВВП.

Про це йдеться в попередніх даних про тенденції в тіньовій економіці України, пише видання "Дело".

За даними Міністерства економіки, у ІІ кварталі 2009 року (у порівнянні з І кварталом) рівень тінізації української економіки не змінився і залишився на рівні 36% від офіційного ВВП.

Після настання гострої фази кризи вітчизняний бізнес почав стрімко йти в тінь.

Так, з липня 2008 року до квітня 2009 року частка економіки, що перебуває в тіні, виріс на 9 процентних пунктів (п.п.) - до 36%.

При цьому за перші три місяці 2009 року рівень тінізації виріс на 4,9 п.п. і досяг максимального значення за весь час публікації цього показника (з 2001 року).

У Мінекономіки основною причиною припинення зростання рівня тінізації у ІІ кварталі називають адаптацію бізнесу до роботи в кризових умовах.

"Поліпшенню ситуації у ІІ кварталі 2009 року сприяло поступове пристосування суб'єктів господарювання до функціонування у кризових умовах, а також стабілізація ситуації на валютному ринку і в банківському секторі", - йдеться в записці Мінекономіки.

У приватній бесіді економісти називають більш прозаїчну причину.

"Бізнес вже звик працювати в кризових умовах. Люди побачили, що не дивлячись ні на що працювати можна, і просто перестали уводити в тінь все поспіль", - пояснили в міністерстві.

На відміну від позиції Мінекономіки, більшість експертів вважає, що гальмування тінізації відбулося в першу чергу через те, що тіньовий сектор вичерпав потенціал для свого розвитку.

"Передумови для збільшення рівня тінізації як і раніше залишаються. Але за рахунок загального зниження економічної активності в країні зараз немає попиту на тіньовий продукт, тому, мабуть, і немає його зростання", - припускає заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

Ще однією причиною, через яку експерти Мінекономіки могли не побачити зростання "тіні", учасники ринку називають політичний аспект цього питання.

Реклама:

"Коли був опублікований звіт міністерства за перший квартал 2009 року, в якому вперше фігурувала цифра 36%, це викликало невдоволення в керівництва країни. Тому той звіт пробув на сайті Мінекономіки лише кілька днів і був прибраний на "доопрацювання". Можливо, зараз вже відразу відпрацювали більш обережно", - говорить співробітник Міністерства фінансів, який побажав залишитися неназваним.

Схожої думки дотримується і керуючий партнер DLL Top Consulting Ярослав Ломакін.

"Зараз в Україні бізнес стогне через податкові побори. Перед виборами з нього намагаються вижати по максимуму, і говорити в таких умовах про адаптацію якось зовсім передчасно. Просто треба показувати якісь цифри, ось всі відомства і рапортують про успішно виконану роботу", - вважає фінансист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: