"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Підприємців змусять платити податки з усіх доходів

Понеділок, 26 жовтня 2009, 09:11

Фізичні особи-підприємці, які сплачують єдиний або фіксований податок, з 1 січня 2010 року повинні будуть перераховувати до місцевих бюджетів додатковий податок з доходу, отриманого понад дозволений законодавством рівень.

Ця норма міститься в новій версії законопроекту №5223, спрямованій урядом до парламенту в п'ятницю, пише газета "Комерсант-Україна".

Як відомо, фізичні особи-підприємці мають право сплачувати єдиний податок (щомісяця до 200 гривень) за умови, що обсяг їх річної виручки від реалізації товарів, робіт і послуг не перевищує 500 тис. гривень. Продавці товарів і супутніх послуг на ринках сплачують фіксований податок (в середньому - 137 гривень), тільки якщо їх валового дохід не перевищує 7 тис. неоподатковуваних мінімумів (119 тис. гривень).

Тепер же, якщо підприємці отримають більший дохід, вони будуть зобов'язані "суму такого перевищення обкладати податком за ставкою 15%".

Реклама:

Сплата 15% дозволить платникам залишатися на спрощеній системі оподаткування і в наступних звітних періодах продовжувати платити єдиний або фіксований податок.

Зараз законодавство зобов'язує фізосіб при перевищенні річного обсягу доходів переходити на загальну систему сплати податків. Можна стати юридичною особою, яка сплачує єдиний податок (дохід до 1 млн. гривень) або 25% податку на прибуток.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: