Україна розпочала диверсифікацію поставок нафти

Вівторок, 13 жовтня 2009, 20:50

Відповідно до домовленостей президентів України й Азербайджану минулого тижня український нафтопереробний завод отримав першу каспійську нафту.

Про це заявив на брифінгу представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба президента.

Він нагадав, що відповідно до домовленості, яка була досягнута на найвищому рівні на початку 2008 року, Азербайджан гарантує умовну квоту для України - 5 млн. тонн нафти на рік.

Соколовський із жалем констатував, що основний маршрут, на який розраховували Україна та її партнери - "Одеса-Броди" - не відбувся поки що в аверсному режимі: 2008 року український уряд заблокував переведення цього нафтопроводу в такий режим роботи.

Реклама:

Приводом для цього урядовці вважали відсутність поставок каспійської нафти та неспроможність українських переробних підприємств до її переробки.

"Факт відвантаження каспійської нафти з Одеси на Кременчуцький НПЗ спростовує дві минулорічні тези. Нафта є. І якщо вона йде на Кременчук, то економіка в цьому є", - сказав він.

При цьому представник президента висловив переконання у тому, що каспійську нафту готові переробляти кілька українських підприємств.

"Це справді диверсифікація", - підтвердив він. 

Як повідомлялося, на початку жовтня ВАТ "Укртранснафта" почало постачання легкої каспійської нафти азербайджанського походження системою "Придніпровські магістральні нафтопроводи" у реверсному напрямі на Кременчуцький НПЗ, який належить ЗАТ "Укртатнафта".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!