Думка експерта: Нацбанк ввів мораторій в Укрпромбанку, користуючись неврегульованістю у законодавстві

П'ятниця, 7 серпня 2009, 18:27

Національний банк України продовжив мораторій на задоволення вимог кредиторів Укрпромбанку, банків "Надра" і "Національний кредит", а також Західінкомбанку.

Цю можливість він отримав після набуття чинності з 5 серпня закону про особливості здійснення заходів щодо фінансового оздоровлення банків, згідно з яким мораторій може бути продовжений в банках, де на момент прийняття цього законодавчого акта (24 липня) уже введено такий мораторій.

Водночас, за даними Нацбанку, дія мораторію на задоволення вимог кредиторів Укрпромбанку завершилася 21 липня 2009 року.

За словами старшого партнера юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Романа Марченка, поки немає рішення суду з цього приводу, рішення НБУ є дійсним і обов'язковим до виконання.

Реклама:

Експерт звертає увагу на те, що в основній редакції Закону "Про банки і банківську діяльність", по якій вводився перший мораторій, зазначено, що Нацбанк, якщо він вводить тимчасову адміністрацію строком на рік, вправі винести рішення про введення мораторію строком на півроку, але ніде не зазначено, що це має бути виключно одноразове рішення.

"Тобто він ввів на півроку, потім перечекав три дні (після закінчення дії мораторію - ЕП), і він вправі знову вводити мораторій. Нацбанк саме таким чином і читає цю норму, і, в принципі, в цьому є логіка", - зазначив Марченко.

За його словами, у разі звернення до суду Нацбанк буде посилатися не на перехідне положення нового закону, а на основну редакцію Закону "Про банки і банківську діяльність", де зазначено, що він вводить мораторій на строк до півроку, але не написано, що він вводить його на один раз.

"Тобто, питання недостатньо врегульоване, і лише суд може поставити крапку в цьому питанні", - підсумував він.

"Якщо наразі хтось вважає, що його права порушені вказаним рішенням Нацбанку, а це може бути акціонер банку, хтось з топ-менеджменту або вкладник цього банку, - він мусить звернутися до суду і доказувати, що у НБУ не було повноважень на продовження строку дію мораторію. Поки ж діє рішення про введення мораторію", - сказав Марченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!