"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія і Туреччина підписали протокол про будівництво труби в обхід України

Четвер, 6 серпня 2009, 17:30

Прем'єр-міністри Росії і Туреччини Володимир Путін і Реджеп Ердоган підписали протокол про співробітництво у газовій сфері, за яким турецька сторона надасть РФ дозвіл на проведення досліджень по проекту газопроводу "Південний потік" у своїх територіальних водах, а також дасть попередню згоду на будівництво магістралі.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс".

У протоколі також зазначені наміри сторін продовжити контракт на постачання російського газу по "західному" маршруту (через Україну, Молдову, Румунію, Болгарію), дія якого закінчується в 2011 році.

Крім того, в документі згадуються плани співробітництва в реалізації проекту будівництва газопроводу "Блакитний потік - 2".

Реклама:

Газопровід "Блакитний потік - 1" по дну Чорного моря "Газпром" побудував у 2001-2002 роках у партнерстві з італійською компанією Eni.

Як відомо, газопровід "Південний потік", завдання якого - забезпечити транзит газу в обхід України, має пройти від чорноморського узбережжя Росії до Болгарії чи Румунії, а потім продовжитися до півдня Італії та Австрії.

Потужність нової газопровідної системи планується в обсязі 63 млрд. кубометрів у рік.

Вартість морської ділянки та сухопутних відводів на території європейських країн - близько 8,6 млрд. євро.

Газопровід "Блакитний потік-2" спочатку буде йти паралельно нитці газопроводу "Блакитний потік-1", а потім через країни Близького Сходу буде направлений до Ізраїля.

За даними "Газпрому", концерн найближчим часом проведе переговори з Туреччиною та Ізраїлем щодо реалізації цього проекту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: