Україна в лідерах за темпами промислового спаду

Вівторок, 4 серпня 2009, 10:38

Україна стала абсолютним "лідером" за темпами промислового спаду в СНД (без урахування Грузії і Туркменії).

Про це говориться в оприлюднених статкомітетом CНГ даних, пише видання "Ведомости".

Промисловість України скоротилася в першому півріччі на 31,1% (до аналогічного періоду минулого року). На другому місці - Молдавія (-24,9%), на третьому - Киргизія (-17,9%), на четвертому - Росія (-14,8%). У Таджикистані, Вірменії та Казахстані індустрія втратила 13,3%, 11,5% і 2,7% відповідно.

Згідно з даними статкомітета, інвестиції в основний капітал на території СНД скоротилися за півроку на 15%, роздріб - на 4%, обсяги перевезення вантажів - на 20%.

Швидше за все на Україні зростали і споживчі ціни - на 17,6% у першому півріччі, за нею йдуть Білорусь (14,6%) та Росія (13,1%). Найменша інфляція в Молдові (1,1%).

Українська економіка була послаблена, і до кризи, пояснює Юлія Цепляєва з Merrill Lynch: "Не було макроекономічної стабільності, через дорогий газ зростав дефіцит рахунку поточних операцій".

"На Україні зберігаються ризики високої інфляції, тому що продовжають зростати внутрішні ціни на газ і можливе послаблення гривні", - попереджає Ярослав Лісоволік з Deutsche Bank.

Незважаючи на кризу, є країни в СНД, що демонструють стійке зростання. Найбільше - в Узбекистані: випуск в індустрії збільшився за шість місяців на 9,1%. Зростання показника на 1% зафіксований і в Азербайджані.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: