"Тінь" над українською економікою збільшилася

Понеділок, 3 серпня 2009, 09:26

Внаслідок посилення кризи обсяг тіньової економіки України в прешому кварталі виріс на 7 процентних пунктів, до 36% від офіційного ВВП.

Про це повідомлялося в попередніх даних Міністерства економіки.

До неділі ця інформація зникла із сайту міністерства, а в його прес-службі повідомили, що робота над вирахуванням цього показника ще не завершена, пише "Комерсант-Україна".

Як розповіло джерело в Мінекономіки, звіт про тіньовий ВВП дійсно в п'ятницю було розміщено на їхньому сайті, але вже через годину знято.

"Зростання тіньової економіки спостерігається у багатьох державах, в тому числі і в економічно розвинутих країнах Європи. Це реакція бізнесу на економічну кризу, і Україна відрізняється лише тим, що спочатку обсяги тіньової економіки у нас були вище", - пояснив один з працівників Мінекономіки.

Офіційні структури ЄС поки не оприлюднили розрахунки по тіньовій економіці. За оцінками австрійського економіста Фрідріха Шнейдера, в 14 найбільш благополучних країнах ЄС частка тіньової економіки зросла з початку року на 0,3-0,9%.

Реклама:

У Північній Європі її доля зараз становить 10-18% від реального ВВП, в Середземномор'ї - 20-25%, а в колишніх соціалістичних державах - 36-39% (в Україні - 57%).

Активізація тіньової економіки в Україні фіксувалася і в четвертому кварталі минулого року. В цілому за підсумками 2008 року тіньова економіка зросла на 3,1 процентного пункту, до 31% від ВВП, що стало максимальним показником з 2001 року.

Тоді Мінекономіки пояснювало таке різке зростання реакцією бізнесу на кризу. Зараз у міністерстві серед його факторів назвали неефективну податкову політику та бюджетну підтримку реального сектора економіки.

Семіпроцентне зростання частки тіньового сектора може зовсім не означати масового переходу підприємств до подвійної бухгалтерії та використання неофіційних операцій, говорять експерти.

"Звичайно, деяке перетікання економіки в тінь існує. Але в основному економічний спад було зафіксовано в металургії та машинобудуванні (за підсумками першого кварталу - на 43,7% і 54,6% відповідно) - достатньо "зарегульованих" секторах, де рівень тінізації мінімальний", - стверджує аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: