"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україні нададуть тільки 1,7 мільярда на газові питання

Субота, 1 серпня 2009, 13:15

Міжнародний пул кредиторів готовий надати Україні кредит на суму до 1,7 млрд. дол. на оплату російського газу і реформи в газовому секторі.

Про це йдеться у заяві Єврокомісії, повідомляє агентство "УНІАН" із посиланням на Associated Press.

Зокрема, Європейський банк реконструкції і розвитку повідомив, що готовий надати "Нафтогазу України" позикові кошти на суму до 750 млн. дол.

З них - 300 млн. дол. для поповнення поточного обігового капіталу компанії і 450 млн. дол. в 2010 року для фінансування модернізації газотранспортної системи.

Реклама:

У прес-релізі ЄБРР зазначається, що міжнародні фінансові інституції досягли з урядом України розуміння щодо конкретних заходів задля реформування українського енергетичного ринку і діяльності "Нафтогаз України".

Напередодні ввечері Єврокомісія повідомила, що ЄС, Україна і міжнародні фінансові інституції досягли угоди про реформування українського газового сектора.

Ця домовленість дозволить Києву одержати міжнародну фінансову допомогу, необхідну для забезпечення безперебійного транзиту російського природного газу до Європи, зазначається в прес-релізі Єврокомісії.

Як відомо, 26 червня відбувся перший раунд технічних консультацій, в ході якого міжнародні фінансові інституції висловили готовність надати Україні кредит на закачування газу до підземних сховищ газу для забезпечення транзиту російського газу до ЄС в зимовий період в обмін на реформування газового сектору.

Після цього прем'єр Юлія Тимошенко надіслала листа на ім'я президента Єврокомісії Жозе Баррозу, в якому заявила про готовність здійснити необхідні реформи.

Другий раунд консультацій відбувся у Брюсселі 17 липня. За його підсумками міжнародні фінансові інституції попросили Україну назвати конкретні терміни реформ, які Україна пообіцяла здійснити.

Україна звернулася до ЄС з проханням надати кредит в 4,2 млрд. дол. всередині червня. Європейська сторона вважає, що реальна сума кредиту може становити 1,7-2 млрд. дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: