"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ висунув умови в обмін на кредит

Четвер, 30 липня 2009, 10:48

Одночасно з затвердженням виділення Україні третього траншу стабілізаційного кредиту на 3,3 млрд. доларів, Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) висунула більш жорсткі умови щодо його використання.

З виділених МВФ 3,3 млрд. доларів третього траншу кредиту уряд України вже вирішив направити 1,9 млрд. доларів на погашення своєї зовнішньої заборгованості.

У той же час МВФ уточнив вимоги до української сторони, які та має виконати, щоб продовжити співпрацю з фондом, пише газета "Дело".

Так, уряд погодився до кінця року підвищити тарифи на газ для домогосподарств і теплокомуненерго на 20%, ввести пеню за несплату житлово-комунальних послуг, скоротити дефіцит сектору держуправління до кінця року на 0,6% номінального ВВП і утримати дефіцит на рівні не вище 6%.

Реклама:

Однією з умов, яку погодилися виконати в українському уряді, є забезпечення в 2010 році дефіциту сектору держуправління не більше 4% номінального ВВП. Це, за попередніми розрахунками, 42,2 млрд. гривень.

У попередньому тексті меморандуму прогнозне значення дефіциту було зазначено на більш низькому рівні - 1,9%.

У Мінфіні відзначають, що підвищення межі цілком виправдано через невщухаючу кризу.

За оцінками МВФ, зростання реального ВВП України в 2010 році складе всього 3%, і то завдяки ефекту бази порівняння (у 2009 році очікується падіння на 12%), у той час як доходи бюджету істотно скоротяться, а витрати зростуть.

В Кабміні вже підрахували, що через кризу надходження до скарбницю 2010 року знизяться на 22 млрд. гривень.

Як повідомлялося, 28 липня Рада директорів МВФ схвалила виділення Україні третього траншу кредиту stand-by на 3,3 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!