Конституційний Суд повернув "13%"

Четвер, 25 червня 2009, 09:27

У середу Конституційний Суд визнав незаконним рішення Кабміну про скасування введення 13-відсоткового ввізного мита на всі імпортні товари, крім авто і холодильників.

Про це пише газета "Дело".

Конституційний Суд визнав неконституційними надані уряду повноваження з продовження, зміни та скасування тимчасової надбавки до діючих митних ставок, а також право зменшувати або скасовувати цю надбавку.

Таким чином, суд фактично скасував постанову Кабміну від 18 березня 2009 року, якою скасовувалися 13-відсоткова митна надбавка на всі групи товарів, крім холодильників та телевізорів.

Реклама:

Це означає, що з 24 червня ряд імпортних товарів, в числі яких м'ясна і рибна продукція, овочі та фрукти, виноградні вина, етиловий спирт, кам'яне вугілля, одяг і тканини, а також побутові прилади, знову додаткової обкладається митом.

Як відомо, повноваження щодо продовження, зміни та скасування тимчасової надбавки до діючих митних ставок, а також право зменшувати або скасовувати цю надбавку уряд отримав після прийняття Верховною радою 4 лютого 2009 року змін до законів "Про митний тариф України" та "Про зовнішньоекономічну діяльність".

За роз'ясненнями з цього питання до Конституційного Суду звернувся президент Віктор Ющенко.

Згідно з рішенням КСУ, питання введення або скасування митних ставок знаходиться тільки в компетенції Верховної ради, яка і ввела 4 лютого 13-відсоткове мито мито.

Скасування 13-відсоткової митної надбавки було однією з вимог МВФ до українського уряду. Таким чином, переговори про виділення Україні третього траншу кредиту (3,8 млрд. доларів) будуть ускладнені.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!