"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін і металурги підпишуть новий Меморандум

Вівторок, 23 червня 2009, 10:33

У середу Кабінет міністрів і представники компаній гірничо-металургійного комплексу підпишуть новий Меморандум про взаєморозуміння.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на джерело в Міністерстві промислової політики.

У понеділок попередній текст документа був узгоджений чиновниками і металургами на засіданні Мінпромполітики, зазначив співрозмовник видання.

За словами власника ММК ім. Ілліча Володимира Бойко, єдина відмінність нового меморандуму від діючого полягає в тому, що уряд бере на себе зобов'язання регулювати ціни перевалки вантажів в українських портах.

Реклама:

"Порти працювали з 300-процентною рентабельністю, у той час як ми, металурги, гинули. Так тривати не може ", - наголосив Володимир Бойко.

Видання нагадує, що підписаний в кінці 2008 року Меморандум про взаєморозуміння між урядом і металургами, термін дії якого закінчується у кінці червня, передбачав введення мораторію на підвищення тарифів на вантажні перевезення і газ, який використовується у виробництві.

Уряд зобов'язався відшкодувати ПДВ не пізніше п'яти днів після подання відповідної заявки. Ця домовленість передбачала, що боргів по ПДВ перед металургами не повинно бути. Також був встановлений реєстр цін на сировину, необхідну для виробництва сталі та чавуну.

До всього уряд обіцяв, що буде стимулювати попит на металопродукцію вітчизняних компаній на внутрішньому ринку.

Зі свого боку, металурги зобов'язалися зберегти обсяги виробництва на рівні, який дозволяв би не звільняти людей.

Проте сторони не змогли виконати своїх зобов'язань. Так, за даними "Металлургпрома", на 1 травня борг перед металургами з ПДВ склав близько 3 млрд. гривень.

До того ж, Кабмінові так і не вдалося створити єдину систему збуту металопродукції на внутрішньому ринку.

У свою чергу, деякі власники метпідприємств вже після підписання документа заявили про плани масових скорочень.

Так, на "Азовсталі", що входить до групи компаній "Метінвест", протягом року планують скоротити 5 тис. чоловік. На Макіївському метзаводі було скорочено 6 тис. працівників, що становить дві третини всього персоналу. Алчевський металургійний комбінат, що входить до "ІСД", у березні заявив про скорочення 3 тис. співробітників з 17 тис.

Незважаючи на це, сторони запевняють, що новий меморандум все-таки потрібен.

Зокрема, за словами заступника голови Профспілки металургів та гірників України Олександра Рябко, якщо б не дія меморандуму, звільнених було б ще більше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: