Українські банки провалили квартал

Вівторок, 12 травня 2009, 11:48

Втрати українських банків у першому кварталі склали 7 млрд. грн.

Зростання проблемних кредитів, виплати відсотків по боргах і формування резервів позбавило банкірів прибутку, пише видання "Дело".

Згідно із фінансовим звітом, найпровальнішою в першому кварталі була діяльність "Укрпромбанку". За перші три місяці банк одержав збиток у сумі 4,441 млрд. грн., що складає майже 58% всіх понесених банківською системою збитків.

У числі "лідерів" - "УкрСиббанк", "Надра", "Київ", "Райффайзен Банк Аваль" і "ОТП Банк". Основною причиною зниження прибутку стало значне зростання відрахувань у резерви. За словами банкірів, через нижения активів банки були змушені перераховувати свої резерви.

"Наприклад, причиною зниження прибутку "Укрсоцбанку" на 58% стало значне зростання відрахувань до резервів, що склало 604%. Одночасно з цим активи банку знизилися на 6%. За результатами були перераховані резерви фінустанови. Ми прогнозуємо подальше збільшення суми резервів" Укрсоцбанку ", питома вага яких повинна скласти 8,5% на кінець 2009 року (5,6% за підсумками першого кварталу", - говорить Ярослав Стецик з компанії Astrum.

Офіційний реліз Національного банку також підтвердив, що на відрахування в резерви довелося 17,3 млрд. грн. (частка в загальних витратах 38,69%). Однак найбільші витрати банків припадають на статтю "процентні витрати" - 17,9 млрд. грн. (40,08%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!