Українська економіка йде у тінь

Четвер, 30 квітня 2009, 09:32

Тінізація української економіки посилюється. Така тенденція, за попередні даними Міністерства економіки, почалася минулого року.

Загалом же, рівень української тіньової економіки 2008 року у порівнянні з попереднім зріс більш, ніж на 2%.

За даними Міністерства економіки, найвищий її рівень зафіксовано у видобувній промисловості - понад 40%. У тіні працює і значна кількість переробної промисловості - близько 35%.

Перехід економіки у тінь пов'язаний насамперед із фінансовою кризою та небажанням Верховної Ради ухвалити необхідні закони для оптимізації податкового навантаження, заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода" заступник міністра економіки Михайло Поживанов.

Реклама:

До того ж, на думку урядовця, нинішня тінізація економіки є тенденційною.

"Усі країни зменшували податки, оскільки розуміли, що люди все-одно шукатимуть шляхи виходу за рахунок зменшення цих податків. Тож, краще, щоб цей процес регулювала держава. У на же, на жаль, цього не відбулося. Верховна Рада подібні законопроекти не ухвалила. А все, що стосується оподаткування, це виключно прерогатива Верховної Ради України. Поки країна перебуватиме у кризі, подібна тенденція збільшуватиметься", - зазначає Михайло Поживанов.

Зрозуміло, що перехід економіки у тінь - це недоотримання коштів до державного бюджету, каже економічний експерт Олександр Жолудь. Але, з іншого боку, тут є і позитив. За умов бездіяльності держави, це дозволяє зберегти робочі місця і не зменшувати зарплату найманим працівникам в умовах кризи.

"Якщо хтось працює у тіні, і не міг би працювати з нашими податками, то, можливо, ми створюємо якісь робочі місця, які, насправді, не були б створені у реальній економіці, тому що вони просто не є економічно доцільними", - вважає економіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!