"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

За неповернення депозитів будуть саджати на 8 років?

Понеділок, 13 квітня 2009, 16:31

У зв'язку з масовою невидачею банками депозитів, депутати пропонують застосувати до фінустанов-порушників "жорсткі і непопулярні" заходи з метою повернення довіри до банків, а з ним і вилучених населенням мільярдних коштів.

Серед таких заходів - не тільки що накладаються на банки штрафи, але і можливість нести кримінальну відповідальність, зокрема, позбавлення волі строком від 5 до 7 років, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Згідно зареєстрованому у Верховній раді законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності за невидачу банківського вкладу)", пропонується ввести нову статтю в Кримінальний кодекс України.

Нова стаття передбачає штрафи і позбавлення волі строком від 2 до 5 років за навмисне порушення умов депозитного договору (невидачу банківського вкладу та відсотків по ньому на першу вимогу вкладника).

Реклама:

Якщо це порушення буде скоєно повторно, за попередньою змовою або у великих розмірах, це потягне за собою позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Автори документа вважають, що прийняття даних змін "додасть впевненості громадянам-вкладникам і підтримає всю банківську систему, а в цілому і економіку України в період нестабільної економічної ситуації, а також стимулює суб'єктів банківської діяльності належним чином виконувати зобов'язання щодо збереження та повернення вкладів (депозитів) громадян".

Як повідомлялося, постановою правління Нацбанку від 5 грудня 2008 року (абзац 5 пункту 2) банкам заборонено робити дострокове повернення депозитів, так як вони вкладені у довгострокові кредити та інші активи.

10 квітня представник юридичного департаменту НБУ Павло Шевченко заявив, що Нацбанк не забороняв банкам достроково розривати договори банківських депозитів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!