"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У стосунках "Газпрому" з Україною принцип take or pay не підходить?

Четвер, 9 квітня 2009, 13:59

"Газпрому" важко застосовувати принцип take or pay ("бери або плати") в ситуації з поставками газу в Україну.

Про це заявив заступник голови правління концерну Валерій Голубєв, повідомляє "Интерфакс".

Він пояснив, що рішення про нарахування штрафів за недобір Україною газу "приймається кожен місяць залежно від конкретних умов".

Голубєв підкреслив складність цього питання: "Ну оштрафуємо Україну. Що станеться? Розпочнеться чергова світова газова війна. Україна сьогодні не в змозі платити за своїми поточними зобов'язаннями, не те що штрафи. І це сьогодні велика проблема", - зазначив він.

Реклама:

Голубєв нагадав, що проблема наявності в української сторони коштів на закупівлю газу загостриться у "літній період, коли треба буде закачувати газ до підземних сховищ, а платити за розміщено газ не буде чим".

"А ви знаєте принцип нашої роботи - сьогодні вони платять за фактом (за березень вони заплатили як і годиться), але як тільки перший неплатежі за фактом відбудеться, тоді, як домовилися, переходимо на передоплату. Тому скільки грошей вніс - стільки газу отримав, не купив газ - газ не отримав - ніяких образ. Ніяких відключень, ніяких обмежень. Купили товар - отримаєте. Не купили - не отримаєте", - підсумував Голубєв.

Як відомо, планка мінімального відбору в контракті "Газпрому" з "Нафтогазом" зафіксована на рівні 80% - такий обсяг поставок споживач повинен сплатити незалежно від можливості його використовувати.

У I кварталі Україна відібрала 2,5 млрд. кубометрів при тому, що законтрактувала 5 млрд. кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: