"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Профіцит зовнішньої торгівлі в січні склав 396 мільйонів доларів

Четвер, 26 лютого 2009, 11:27
Зовнішньоторговельний баланс і поточний рахунок платіжного балансу України в січні 2009 року зведені з профіцитом вперше з січня 2005 року.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький в середу з посиланням на попередні дані.

"Вперше за останні три роки став профіцитним торговий баланс. Останній раз Україна мала профіцит торгового балансу в січні 2005 року він становив 506 млн. дол. У січні ж поточного року він досяг 396 млн. дол. На старті року Україна позбулася подвійного дефіциту (поточного і фінансового рахунків): поточний рахунок став профіцитним", - сказав він.

За словами Литвицького, поточний рахунок зведений в січні з профіцитом на рівні 467 млн. дол.

"Останній раз поточний рахунок мав у січні позитивне сальдо 2005 року. Тоді воно становило 881 млн. дол. У січні-2008, відповідно, був дефіцит у 341 млн. дол., а в січні-2007 дефіцит становив 32 млн. дол.", - відзначив він.

Радник голови НБУ також повідомив, що другий місяць поспіль обсяги імпорту скорочуються швидше, ніж обсяги експорту.

"Імпорт товарів та послуг зменшився на 50,7% проти відповідного індикатора по експорту до 32,7%. У грудні розрив на користь переважаючого спаду обсягів імпорту становив лише 12,9%", - пояснив він.

Профіцит зовнішньої торгівлі товарами, за його словами, в січні-2009 склав 234 млн. дол., тоді як позитивне сальдо торгівлі послугами - 162 млн. дол.

При цьому вдвічі сповільнився відтік короткострокового та іншого номінованого у валюті капіталу з банківської системи.

За словами керівника групи радників голови НБУ, в результаті зазначених позитивних зрушень дефіцит зведеного платіжного балансу в січні трохи скоротився порівняно з груднем.

"У грудні 2008 року резервні активи країни у зв'язку з подвійним дефіцитом скоротилися на 2,054 млрд. дол. У січні 2009 року чисте скорочення валютних резервів було на 253 млн. дол. меншим", - підкреслив він.

Разом з тим, радник голови НБУ констатував, що в січні зберігся приріст дефіциту фінансового рахунку.Його негативне сальдо погіршилося на 0,5 млрд. дол., до 2,268 млрд. дол. на тлі різкого погіршення можливостей щодо залучення зовнішніх запозичень.

При цьому за його словами, в січні-2009 сальдо прямих іноземних інвестицій скоротилося в порівнянні з груднем вдвічі: до 180 млн. дол. з 431 млн. дол.

"Нацбанку варто дотримуватися лінії на повільну девальвацію обмінного курсу, яка сприяє послабленню негативного сальдо платіжного балансу", - резюмував Литвицький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!