"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газ біля Криму шукатиме канадська компанія

Четвер, 5 лютого 2009, 11:01

Нафтогазова компанія Shelton Canada Corporation (Канада) разом з Державною акціонерною компанією "Чорноморнафтогаз" (Сімферополь) будуть провадити розвідку і розробку Архангельської площі в західній частині півострова Крим, на мілководді шельфу Чорного моря.

Як говориться в повідомленні Shelton у середу, компанії вже підписали відповідну угоду про спільну діяльність, у ній частка Shelton - 50%.

Угода наразі проходить процес реєстрації у відповідних органах влади, уточнюється в прес-релізі канадської компанії.

Мова йде про ділянку площею 87 кв. км приблизно в 25 км від берега з глибинами близько 45 м з великою сейсмічно виявленою структурою, що містить багато зон з потенційними запасами газу. Відповідна ліцензія була відновлена на початку 2008 року до 2038 року.

Реклама:

В даний час у західній частині структури працює одна платформа з загальним кумулятивним обсягом видобутку 17 млрд. куб. футів природного газу (0,48 млрд куб. м). Газ поставляється підвідним газопроводом, що має додаткові потужності.

Як відзначається в повідомленні, першою метою розвідки є вихід з нинішнього рівня середнього майкопа на рівень нижнього палеоцену з потенційно багатими запасами газу - до 750 млрд куб. футів.

Shelton також уточнює, що родовище знаходиться поруч з розроблювальними "Чорноморнафтогазом" на рівні майкопа і нижнього палеоцену родовищами Штормове (де кумулятивний видобуток уже досяг 170 млрд куб. футів) і Голіцинське.

Робоча програма на 2009 рік, відповідно до угоди про спільну діяльність, припускає двовимірну сейсміку 300 км і розробку оптимальної виробничої моделі. В даний час проводиться добір виконавця сейсмічних досліджень, програма яких намічена на другий і третій квартал цього року.

Коментуючи підписану угоду, глава Shelton Зенон Поточний (Zenon Potoczny) підкреслив, що воно значно розширить портфель компанії. Він також відзначив, що мова йде про площі, що розташовані по сусідству з уже розроблювальними родовищами, а виходить, імовірність прибуткової роботи на ній велика.

Поточний додав, що ціни на природний газ до 2011 року в Україні повинні вийти на європейський рівень.

Як повідомлялося, у портфель проектів Shelton входить 45% частка в спільному з "Укрнафтою" підприємстві по розробці нафтового родовища "Леляки" у Донецько-Дніпровському басейні з рівнем видобутку понад 350 барелів у день, доведеними запасами 2,6 млн барелів нафтового еквівалента (boe) і загальним потенціалом 30 млн boe.

Крім того, Shelton разом з ДАТ "Чорноморнафтогаз" бере участь у проектах з розвідки і розробки двох газових площ в Азовському морі: Бірюча - площею більше 150 кв. км на глибині 20 м початковими резервами 350 млрд. куб. футів, і Північно-Керченська - площею 96 кв. км на глибині 12 м з потенційними ресурсами 170 млрд куб. футів. Її частка в цих проектах складає 50%.

Угоду про співробітництво між компаніями було підписано 2005 року. Shelton 2006 року пробурила одну свердловину в Азовському морі, однак вона виявилася сухою.

Навесні 2008 року Shelton одержала листа про припинення спільної діяльності з "Чорноморнафтогазом", однак на початку жовтня українська компанія повідомила про поновлення спільної діяльності.

Shelton у січні-вересні 2008 року одержала консолідований дохід 9,178 млн. канадських доларів ($7,38 млн за діючим курсом), що в 8,1 рази перевищує показник аналогічного періоду 2007 року. Її чистий прибуток склав CAD0,982 млн у порівнянні зі збитком CAD0,554 млн за аналогічний період минулого року.

"Чорноморнафтогаз" здійснює роботи з освоєння української частини шельфу Чорного й Азовського морів. Підприємство веде видобування вуглеводнів у морі і на території Кримського півострова. 100% акцій ДАТ знаходиться в управлінні "Нафтогаза України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: