"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газу RosUkrEnergo в українських сховищах немає

Середа, 21 січня 2009, 14:47
В українських підземних сховищах газу (ПСГ) на даний час відсутній природний газ, який належить швейцарському газовому трейдеру RosUkrEnergo (RUE).

Про це з посиланням на заяву першого заступника глави правління НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка повідомляє "Інтерфакс-Україна".

З того, що нині знаходиться в сховищах газу, 1,5 млрд. куб. м. належить приватним газодобувним компаніям, "кілька сот мільйонів" - Держкомрезерву, а все інше - "Нафтогазу".

"Увесь газ, що залишився, належить "Нафтогазу України", а це більш 20 млрд. кубів", - сказав Діденко.

За його словами, НАК з початку року вибрав з українських ПСГ близько 4 млрд. куб. м. природного газу.

Реклама:

Раніше Дмитро Фірташ (компанія RosUkrEnergo) заявляв, що компанія має понад 10 млрд. куб м природного газу в українських підземних сховищах і контракти на закупівлю туркменського газу до 2028 року.

Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов напередодні газових переговорів російських і українських прем'єрів 17 січня уточнював, що RosUkrEnergo належить менш 10 млрд. куб м газу в українських ПСГ, тоді як "Нафтогазу" - близько 15 млрд. куб. м. у порівнянні з 17 млрд. куб. м. на початок року.

На думку експертів, озвучена українським прем'єром Юлією Тимошенко домовленість "Нафтогаза" і "Газпрому" щодо покупки українською компанією 11 млрд. куб м природного газу для технологічних потреб, що вже знаходиться в українських ПСГ, по 153,9 дол. за 1 тисячу куб м стосується саме газу RUE, хоча представники швейцарської компанії поки відмовлялися коментувати цю інформацію, повідомляє агенство.

Заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв після завершення газових переговорів з Україною заявив, що після переходу "Газпрому" і "Нафтогаза України" на прямі відносини без посередників RUE залишиться без джерел газу в Росії й Середній Азії.

Коментуючи перспективи контрактів RosUkrEnergo на постачання газу до країн Європи, він відзначив, що ця компанія зареєстрована у швейцарській юрисдикції, і питання управління нею буде вирішуватися в цьому правовому полі, нагадавши, що "Газпром", як власник 50% акцій, має істотну вагу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!