Україна відновить підводний флот у 2009 році

Середа, 3 грудня 2008, 19:44

 Готовність підводного човна "Запоріжжя" складає 75 відсотків і вже 2009 року після випробувань човен стане до виконання бойових задач.

Про це заявив командувач Військово-морських сил Збройних сил України адмірал Ігор Тенюх журналістам в Севастополі в середу.

"Всі виконані роботи профінансовані і наступного року ми плануємо постановку підводного човна в док", - додав І.Тенюх, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Командувач українського флоту також відзначив, що після завершення ремонту і в разі ухвалення керівництвом Міністерства оборони України щодо введення підводного човна "Запоріжжя" в бойовий склад Військово-морських сил України, човен нестиме службу по захисту морських комунікацій країни.

Реклама:

Крім того, за допомогою підводного човна екіпажі надводних кораблів відпрацьовуватимуть завдання боротьби з підводними човнами, додав адмірал.

Кажучи про рівень професійної підготовки екіпажа "Запоріжжя", командувач Військово-морських сил відзначив, що весь особовий склад минув необхідний курс навчання і готовий до практичної роботи в морі.

Раніше міністр оборони Єхануров заявив, що підводний човен "Запоріжжя" буде відремонтовано і направленона  випробування вже в 2009 році.

Підводний човен "Запоріжжя" (U01) - єдине судно такого роду у складі Військово-морських сил України. Підводний човен проекту 641(Foxtrot - за класифікацією НАТО) побудований в Ленінграді на Ново-адміралтейському суднобудівельному заводі і спущений на воду 29 травня 1970 року. 

У минулому один з кращих підводних човнів ВМФ СРСР, брав участь у низці бойових служб в Атлантиці і Середземному морі. Раніше входив до складу Північного, а з 1990 року - Чорноморського флоту колишнього Радянського Союзу. Човен пройшов більше 120 тисяч миль.

Довжина судна 91,3 метри, ширина 5,09 метра, максимальна глибина занурення 280 метрів. В автономному плавнні човен може перебувати 90 днів маючи на борту повністю укомплектований екіпаж у 78 офіцерів і матросів. 

У 1997 році човен був переданий українським ВМС.

Раніше неодноразово піднімалося питання про продаж підводного човна "Запоріжжя".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!