"Нафтогазу" сьогодні треба віддати борг. "Газпром" уже готується до дефолту?

П'ятниця, 21 листопада 2008, 11:40

Публічне доручення президента Росії Дмитра Медведєва главі правління "Газпрому" Олексієві Міллеру можна розцінити і як спробу посісти місце в черзі кредиторів на випадок дефолту "Нафтогазу".

Про це пише російське видання "Время новостей",  коментуючи доручення Медведєва Міллеру стягнути борг з України за поставлений газ.

"Заява Медведєва лише перший дзвоник для української влади: ніяких ультиматумів з погрозами закрутити вентиль або увести часткові обмеження постачань поки не пред'явлено. Однак до них рукою подати, адже грошей для погашення боргів у "Нафтогазу" немає, і взяти їх можна тільки в уряду країни, що і так чекає екстреної фінансової допомоги від МВФ", - пише видання.

При цьому автор матеріалу відзначає, що український нафтогазовий держконцерн "висить на волосині від банкрутства", оскільки в п'ятницю останній день чергового платежу по одній з іноземних позик.

Реклама:

"І хоча сума, яку "Нафтогазу" необхідно перерахувати, досить скромна - усього лише 70 млн дол., за інформацією видання, проблеми з акумулюванням цих коштів в умовах кризи в компанії були. Публічне доручення Дмитра Медведєва Олексієві Міллеру, таким чином, можна розцінити і як заняття місця в черзі кредиторів на випадок дефолта "Нафтогазу", - пише видання.

Один з обговорюваних варіантів "порятунку" "Нафтогазу" - передоплата "Газпромом" послуг по транзиту російського газу. Необхідні 2,4 млрд дол. - це сума, яку український концерн одержує за транспортування в Європу протягом 14 місяців.

"Але згода на цю схему залишає "Нафтогаз" практично без валютного виторгу на весь наступний рік, що в умовах фінансової кризи - шлях до повної неплатоспроможності. При тому, що в наступному році, за даними ради національної безпеки й оборони України, компанія повинна виплатити західним банкам-кредиторам і власникам єврооблігацій 935 млн дол. за основним боргом плюс 155 млн. дол. відсотків", - пише видання.

"Імовірно, Олег Дубина прекрасно розуміє, що йому така угода може дорого коштувати, з огляду на імовірність зміни Кабінету міністрів і керівництва компанії. "Так його просто посадять за це!" - заявив один зі співрозмовників "Времени новостей" у Києві", - відзначається в матеріалі.

Що стосується суми боргу - 1,3 млрд. дол. у версії "Нафтогазу" або 2,4 - у версії "Газпрому", то джерело, близьке до російсько-українських переговорів, пояснило, що "Нафтогаз" озвучує тільки обсяг простроченої заборгованості.

"Нафтогаз" прострочив виплату близько 400 млн дол. за вересень і всю суму за жовтень (приблизно 900 млн дол.).

А 2,4 млрд дол. - сума, що враховує поточні неплатежі за листопадові постачання (ті ж 900 млн дол.), що за згодою сторін повинні закриватися авансом, а також пеню і штрафи за регулярні зриви графіка перерахування коштів протягом півроку з моменту укладання контракту між "Нафтогазом" і RUE у квітні 2008 року.

Штрафів "набігає" ще близько 200 млн дол., і якщо ситуація не зміниться, то до кінця листопада санкції збільшаться ще на 100 млн доларів.

Слід зазначити, що ще у вересні глава "Газпрому" Олексій Міллер просив Deutsche Bank AG відновити кредитування "Нафтогазу", що з минулого року знаходиться в предбанкрутному стані.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!