Яценюк радить швидше домовитися про газ

Четвер, 6 листопада 2008, 16:58

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк рекомендує укладати довгострокові газові договори, скориставшись зниженням ціни на нафту.

Про це він повідомив на брифінгу в четвер.

"Коли ми сьогодні маємо ціну у 60 доларів на нафту, ми маємо реальну можливість домовитися на довготермінових умовах щодо постачання не тільки нафти, а й газу та інших енергетичних продуктів", - заявив він.

За словами Яценюка, ситуація на ринку енергоносіїв є сприятливою для країн, які хочуть вирішити питання енергозабезпечення.

Реклама:

"Тому що через рік буде пізно. Я чітко переконаний, що через рік ця ситуація буде зовсім іншою. 60 доларів - це тимчасове явище", - запевнив він, спрогнозувавши збільшення ціни до ста доларів за барель.

Яценюк також наголосив на необхідності запустити нафтогін "Одеса-Броди".

"За політичними деклараціями і намірами треба поставити абсолютно чітку економічну крапку. Якщо цей проект економічно доцільний, його треба негайно запустити і сьогодні в силу дуже низьких цін на нафту завантажити його і на довгостроковій основі отримати відповідний ресурс", - заявив голова ВР.

Коментуючи російсько-українські газові взаємини, Яценюк в чергове висловив підтримку прямим угодам про постачання газу. Однак, на його думку, ці угоди мають бути довготерміновими, з фіксованою ціною, "щоб ціна на газ не встановлювалася кожен рік, в залежності від політичної ситуації".

"Газ - це товар, який не може бути елементом впливу", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!