Раду НБУ запідозрили у лояльності до експортерів

Вівторок, 21 жовтня 2008, 15:28
 

Діяльність Ради Національного банку України (НБУ) упереджена і заполітизована, що дає підстави для  ліквідації.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.

"Потрібно внести зміни до закону (про НБУ): Рада Нацбанку повинна бути ліквідована. Вона просто є структурою, що захищає інтереси експортного капіталу, і усе більше займається політикою", - сказав він агентству "Інтерфакс Україна" у вівторок.

За його словами, висновок про необхідність такого кроку дозволяє зробити аналіз діяльності цього органа.

Реклама:

"Така Рада Нацбанку не потрібна. Це політичний орган й орган, що займається лобіюванням інтересів великих експортерів", - сказав Литвицький.

Як повідомлялося, у червні 2008 року про доцільність ліквідації Ради НБУ заявив екс-голова Ради Нацбанку, керівник наукових програм Інституту стратегічних оцінок Анатолій Гальчинський.

За його словами, Рада є малоефективною інституцією, формується, виходячи з політичних розумінь, не несе ніякої відповідальності за свої рішення, а в більшості країн світу центральні банки позбавлені подібних структур.

Відповідно до діючого закону про Нацбанк, Рада НБУ є керівним органом центрального банку поряд з правлінням. Рада НБУ може надавати рекомендації правлінню, а також застосовувати відкладене вето на рішення правління. У випадку, коли Рада НБУ застосовує таке вето, рішення правління може набрати сили лише при його підтвердженні 2/3 членів правління.

Навесні поточного року відкладене вето було накладено на рішення правління про зміцнення офіційного курсу гривні до 4,85 грн./дол. з 5,05 грн./дол. (на якому він утримувався з квітня 2005 року), однак правління НБУ перебороло вето Ради і підтвердило своє попереднє рішення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: