Гривня отримала кредит довіри

Понеділок, 20 жовтня 2008, 10:24
 

Національний банк пом'якшив заборону на банківське кредитування, дозволивши збільшувати гривневі кредитні портфелі банкам, що мають вільні гроші.

Валютне кредитування можливе тільки для малої кількості клієнтів. Банкіри вважають, що послаблення НБУ не дозволять нарощувати кредитування банкам з українським капіталом, а в іноземних банків виникне проблема конвертації валюти, що залучається від материнських структур, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Всупереч рекомендаціям ради Нацбанку, прийнятим у середу, правління НБУ вирішило не обмежуватися "роз'ясненнями" до постанови №319, а видало нову постанову №328, що змінює правила банківського кредитування.

Відповідно до постанови, банки можуть давати кредит в іноземній валюті контрагентам, що не мають валютного виторгу, у рамках обсягів заборгованості за ними, що склалася на цю дату.

Реклама:

Всі інші кредити банки можуть надавати у встановленому порядку за наявності відповідних ресурсів. Виходячи з постанови №319, валютні кредити можна було надавати тільки тим, хто має валютний виторг.

Новим документом Нацбанк зняв обмеження на покупку валюти для проведення авансових платежів за імпорт. Крім того, банкам дозволено здійснювати перекази коштів отримувачам в межах одного відділення або філії в день одержання платіжного документу, перекази в межах одного банку можуть займати до двох операційних днів, і лише міжбанківські перекази - до трьох операційних днів.

Пакет документів, прийнятих як забезпечення під рефінансування НБУ, розширений акціями власників банків. При цьому кредит НБУ банк може отримати в тому випадку, якщо обсяг його термінових депозитів за п'ять днів зменшився на 2%.

Зміни стали чинними 16 жовтня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: