Національний банк суттєво посилює резервування залучень від нерезидентів

Четвер, 17 липня 2008, 11:13

Національний банк України посилює норми резервування залучень від нерезидентів, незважаючи на протести банківської асоціації.

"Банк зобов'язаний резервувати кошти з кожної операції залучення депозиту, кредиту (позики) в іноземній валюті від нерезидента в розмірі 20% від загальної суми операції", - вказується в правилах резервування коштів під залучення від нерезидентів, які закріплені постановою НБУ №171 від 18 червня.

Дана постанова зареєстрована Мін'юстом України 9 липня й набуває чинності з 1 серпня, повідомляє агентство  "Інтерфакс Україна".

Як повідомлялося, на сьогоднішній день резервування під запозичення від нерезидентів терміном до шести місяців установлено на рівні 4%.

Реклама:

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" виступила проти даного рішення, оскільки введення в дію підвищених резервних вимог може істотно обмежити ліквідність банківської системи і привести до серйозного подорожчання кредитів на міжбанківському ринку.

Відповідно до постанови НБУ №171, текст якої розміщений на веб-сайті парламенту, жорсткість резервних вимог здійснюється з метою забезпечення стабільності гривні.

"Штраф за недотримання банком розміру резервування коштів (...) застосовується до банку за кожний випадок порушення в розмірі суми коштів недорезервування за такою операцією, яка буде розрахована за офіційним курсом гривні (...), але не більше 1% від суми зареєстрованого статутного капіталу банку", - вказується в документі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!