"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Випадки шахрайства з платіжними картками збільшились

Понеділок, 7 липня 2008, 12:16

Нацбанк заявив про активізацію шахрайства з використанням платіжних карток.

За останні три роки щорічні втрати українців від таких транзакцій збільшилися в 14,5 рази - до 875 млн. грн., повідомляє "Комерсант - Україна" .

Це пояснюється низьким рівнем професіоналізму банківських співробітників і відсутністю єдиної системи моніторингу незаконних операцій.

Про вимогу Нацбанку посилити контроль за операціями з платіжними картками стало відомо з листа, розісланого банкам ще 2 липня.

Реклама:

Як повідомляє агентство "Українські новини", регулятором була виявлена велика кількість випадків, коли співробітники банків не повною мірою здійснювали перевірку приналежності картки її власникові й видавали кошти шахраям, що пояснюється низьким рівнем їх професіоналізму.

У зв'язку з цим НБУ зобов'язав банки розробити або доповнити внутрішні положення, що регламентують дії співробітників при здійсненні операцій з платіжними картками.

В Нацбанку розповіли, що нова вимога викликана активізацією шахрайських операцій. "Випадків шахрайства дуже багато. З обігу всіх банків 0,5-0,6% іде на шахрайські операції. Найслабший захист на картках з магнітним полем, у чипових картках система безпеки вища", - говорить виконавчий директор з питань платіжних систем і розрахунків НБУ Віктор Кравець.

За даними Нацбанку, на 1 квітня 2008 року було емітовано 40,054 млн. карток з магнітною смугою та усього 1,659 млн. з чипом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!