За "Троїцький" Юджин отримає 80 гектарів Києва

Вівторок, 24 червня 2008, 15:46

У понеділок Київська міськадміністрація погодила умови демонтажу торгового центра "Троїцький". Варто нагадати, що площа скандальної забудови біля НСК "Олімпійський" складає усього лише 7 гектарів.

У понеділок Київська міськадміністрація погодила умови демонтажу торгового центру "Троїцький".

Відтак за демонтаж "Троїцького" компанія Вадима Новінського "Юджин" одержить близько 80 гектарів у районі Національного виставочного комплексу "Експоцентр України", пише "Дело" .

Експерти  називають цю ділянку одним із найвигідніших варіантів. Він розташований у зеленій зоні столиці, а його вартість оцінюється як мінімум у 400 мільйонів доларів.

Реклама:

Варто нагадати, що площа скандальної забудови біля НСК "Олімпійський" складає усього лише 7 гектарів. А Вадим Новінський, що купив недобудований торговий центр торік, виклав за нього, за даними аналітиків, не більш 40 мільйонів доларів.

Новинский поклав око на "Троїцький" відразу після перемоги спільної українсько-польської заявки на проведення Євро-2012. Улітку минулого року "Смарт-холдинг", підконтрольний цьому бізнесменові, придбав 50% скандального ТРЦ у литовської компанії Hanner.

За експертними оцінками, вартість угоди склала порядку 20 мільйонів доларів. У березні нинішнього року Новінський докупив що залишилися 50% акцій у компанії "Нест".

Відразу після  покупки представники "Смарт-холдинга" заявили про те, що ТРЦ не будуть зносити доти, поки Київ не запропонує адекватну ділянку.

Офіційне підписання угоди між міськадміністрацією, "Юджином" і Державним управлінням справами, якому і належить майно "Експоцентра", повинне відбутися у середу.

"На ньому буде присутній президент і віце-прем'єр Іван Васюник", - повідомив перший заступник главі міськадміністрації Анатолій Голубченко.

За його словами, підготовлено уже проект угоди, і його уважно вивчають юридичні  департаменти всіх трьох сторін.

У самому "Смарт -холдингу" підписання договору не коментують. "Йде діалог. І поки він не закінчився, говорити про що-небудь рано", - заявила прес-секретар компанії Ірина Харченко.

Джерело "Дела" у Київській міськадміністрації розповідає, що "Смарт-холдинг" від початку був зацікавлений саме в цій ділянці.

"Компанії пропонувалося багато варіантів, але тільки за пропозицією по виділенню цієї ділянки пішло підписання угоди", - повідомило джерело.

Генеральний директор агентства нерухомості "Український будинок" Руслан Безуглий оцінює приблизну вартість ділянки, виділеного "Юджину", у 1,5-2 мільярда гривень.

Відповідно до умов договору, Держуправління справами передає частину майна "Експоцентру" Київській міськадміністрації. Після цього столична влада своїм рішенням передає 80 гектарів компанії "Юджин".

Однак земля переходить у власність міста від ДУСі не безкоштовно. Протягом декількох років місцева влада змушена буде виплачувати 220 мільйонів гривень компенсації. За словами Анатолія Голубченка, виплати будуть здійснюватися за рахунок бюджетних грошей і цього року складуть близько 30 мільйонів гривень.

"Це успіх, що нам і ДУС удалося домовитися про таку суму. Спочатку вона була такою же, тільки в доларах", - підкреслив Голубченко.

У суму компенсації уже включена вартість робіт з демонтажу "Троїцького". Вона складає 21,4 мільйони гривень. Керувати роботами буде компанія "Агропромислова група".

Раніше підрядчиком робіт з демонтажу була компанія "Метробуд". Але Голубченко відсторонив компанію від участі в проекті, оскільки вона протягом трьох місяців не займалася його реалізацією. Разом з тим, "Метробуд" залишився підрядчиком по проведенню робіт у підземній частині "Троїцького". Вона, відповідно до умов проекту договору, залишається у власності компанії "Юджин".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!