В Україні введено в експлуатацію першу в Східній Європі біопаливну автозаправну станцію

Вівторок, 29 квітня 2008, 01:51
25 квітня 2008 р. у Чернівцях (вул. Південна кільцева, 2) розпочала роботу перша в Україні та країнах Східної Європи спеціалізована біопаливна автозаправна станція. АЗС працюватиме під брендом компанії "Енергетичні стратегії та біотехнології", яка є інвестором та оператором проекту розвитку в Україні мережі біопаливних станцій.

На АЗС реалізується два види моторного палива, виготовленого з біологічної сировини: аналог високооктанового бензину - паливо "БІО-100" та дизельного палива - біодизель. Ціна біопалива - на 50 копійок на літрі нижча (5,50 гривні за літр), аніж аналоги нафтопродуктів.

На попередньому етапі розвитку проекту - поставки цієї продукції будуть здійснювати з Молдови. У перспективі планується налагодити виробництво біопалива на території України.

Очікується, що до кінця травня 2008 р. мережа біопаливних станцій зросте до 10 АЗС.

"Початок виробництва "БІО-100" дозволить не лише створити нові робочі місця, але і зменшити собівартість виробництва продукції. А це, у свою чергу, дозволить продавати паливо за привабливими для споживачів цінами, тим самим сприяючи стабілізації роздрібного ринку нафтопродуктів. Також використання БІО-100 суттєво  скорочує автомобільні шкідливі викиди у навколишнє середовище. Цей проект - перша сторінка становлення української біопаливної галузі", - підкреслює виконавчий директор компанії "Енергетичні стратегії та біотехнології" Михайло Лабутін.

Реклама:

"Відкриття у Чернівцях першої у Східній Європі спеціалізованої біопаливної станції - це знакова подія. Поява такої АЗС є стимулом для розвитку в Україні не лише відповідної законодавчої бази, але й екологічної культури, яка сьогодні є характерною рисою високорозвинених країн Європейського Союзу", - підкреслив головний редактор міжнародного журналу "Альтернативное топливо" Віталій Давій.

Довідка. У 2003 р. Інститут харчової хімії та технології вперше розробив технічні умови на "Оксигенат моторного палива - альтернативний". У 2004 р. спеціалісти компанії "Енергетичні стратегії та біотехнології" здійснили спільно з галузевим Інститутом нафтопереробної та нафтохімічної промисловості "МАСМА" успішне випробовування сумішевих палив із використанням оксигенату (низькомолекулярні спирти).

Згодом були розроблені технічні умови "Паливо моторне "БІО-100" ТУ У 24.6-33616799-001:2006". Новий вид моторного палива назвали "БІО-100" завдяки високому показнику октанового числа (паливо складається на 60% із відновлювальної сировини, 30% - із мінеральних вуглеводнів та стабілізуючих речовин).

У 2006 р. виробництво БІО-100 було налагоджено на Лохвицькому спиртзаводі. Новий вид палива визнаний Національною агенцією з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів України (НАЕР) першим українським біологічним паливом. Відповідний висновок НАЕР за номером 1 видали у 2007 р.

Реалізація нового палива розпочалась на понад 30-ти українських автозаправних станціях, у тому числі у київській мережі компанії "Лукойл".

Проте через супротив українського спиртового монополіста - концерну "Укрспирт", - у квітні 2007 р. виробництво БІО-100 на Лохвицькому спиртзаводі припинили та перенесли до Молдови. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!