В "Енергоатомі" розповіли, за які гроші планують будувати нові блоки АЕС

Вівторок, 30 січня 2024, 14:00 -

Джерелом фінансування проєкту добудови нових атомних блоків на Хмельницькій АЕС стануть власні кошти "Енергоатома, гроші міжнародних банків та фінансових установ.

Про це прес-служба "Енергоатома" повідомила на запит ЕП.

"Гроші з бюджету на будівництво нових блоків залучатися не будуть. Джерелом фінансування будуть власні кошти, гроші іноземних банків та фінансових установ", - заявили в прес-службі.

З власних джерел ЕП стало відомо, що для фінансування будівництва блоків наразі ведуться перемовини з одним з банків США.

Реклама:

Нагадаємо, минулого тижня міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що цього року Україна розпочне будівництво 4 нових ядерних реакторів.

Читайте також: Україна будуватиме ще одну найбільшу АЕС в Європі. Для чого і де братимуть гроші?

Передісторія:

Реклама:
  • 22 листопада 2021 року ДП "НАЕК "Енергоатом" і Westinghouse підписали дві угоди про співпрацю з метою реалізації пілотного проєкту з будівництва енергоблоків АР1000 на майданчику Хмельницької АЕС.

  • 20 січня 2023 року уряд України погодив пропозиції Міненерго про розроблення ТЕО будівництва ядерної установки із застосуванням технічних характеристик реакторної установки типу АР1000.

  • 17 грудня 2023 року "Енергоатом" і Westinghouse підписали угоду про закупівлю обладнання для 5-го енергоблоку Хмельницької АЕС.

  • Галущенко вже говорив, що Україна планує у 2024 році почати будівництво великих блоків для атомних електростанцій у співпраці із США, але не давав подробиць.

  • Загалом Україна планує збудувати 9 нових енергоблоків для АЕС за американською технологією АР1000. 

  • Реактор Westinghouse, який планують закупити для нового енергоблоку на Хмельницькій АЕС, обійдеться Україні у 437,5 млн доларів.

Реклама: