ВАКС не дозволив націоналізувати мережу АЗС Shell

П'ятниця, 26 січня 2024, 17:33 -

Вищий антикорупційний суд відмовив Міністерству юстиції у стягненні в дохід держави 49% ТОВ "Альянс Холдинг", яке управляє мережею автозаправних станцій Shell в Україні.

Про рішення ВАКС повідомила директорка департаменту санкційної політики Мін'юсту Інна Багатих.

"Поки що аргументів суду не знаємо. Повне рішення сподіваюся отримати найближчим часом. З оголошеного в засіданні - ВАКС відмовив у стягненні частки в ТОВ "Альянс Холдинг"", - написала вона на фейсбук-сторінці у п'ятницю.

Багатих додала, що рішенням ВАКС не задоволена, а Мін'юст готуватиме апеляцію.

Реклама:

Водночас, за її словами, ВАКС задовольнив позов про стягнення 100% частки в капіталі ТОВ "Нафтова компанія "Альянс-Україна".

Оновлено:

Компанія Shell plc, яка є кінцевим власником бізнесу АЗС Shell в Україні та управляє мережею АЗС Shell, заявляє, що вітає рішення Вищого антикорупційного суду України щодо своєї мережі АЗС в Україні.

Реклама:

У компанії наполягають, що саме вони (а не підсанкційний російський бізнесмен Едуард Худайнатов, як стверджують в Міністерстві юстиції, - ред.) володіють 97,44% ТОВ "‎Альянс Холдинг"‎.

"Суд визнав, що Shell справді володіє 97,44% ТОВ "‎Альянс Холдинг"‎ та відповідними підприємствами, тим самим не задовольнивши позов Міністерства юстиції щодо ТОВ "Альянс Холдинг"", - пояснили в компанії логіку суду.

Shell – глобальна група енергетичних та нафтохімічних компаній, яка діє в понад 70 країнах, а загальний штат становить 93 000 працівників. Компанія Shell, яка має значний сторічний досвід у виробництві пального, нині використовує найсучасніші технології та інновації для забезпечення сталого майбутнього. Компанія також інвестує в розвиток енергетики (зокрема низьковуглецевої, а також у вітрову і сонячну) та нові види пального для транспорту (серед них удосконалене біопальне й водень).

Нагадуємо:

Міністерство юстиції України в жовтні 2023 року подало до ВАКС позов щодо стягнення в дохід держави активів підсанкційного російського бізнесмена Едуарда Худайнатова (є власником ВАТ "Незалежна нафтогазова компанія" та колишнім першим віцепрезидентом, заступником голови правління, членом ради директорів ПАТ "НК "Роснефть").

У позовній заяві міститься вимога про стягнення в дохід держави певних активів компаній Todwick Holdings Ltd, Cicerone Holding B.V., Bogstone Holding B.V., ТОВ "Альянс Холдинг", ТОВ "Інвест-Регіон", Eatongate Holdings Limited, ТОВ "Нафтова компанія "Альянс-Україна", ТОВ "Рентойл", ТОВ "Альянс-Україна", ТОВ "Альянс Ойл Україна".

Зокрема, стверджувалося. що "Альянс Холдинг" управляє мережею автозаправних станцій (АЗС) Shell в Україні. Cicerone Holding належить 100% "Альянс Холдинг".

СП Shell і російської групи "Альянс" Мусси Бажаєва з управління мережею АЗС на території України розпочало роботу в серпні 2007 року. 

Shell у СП належала частка в 51%, "Альянсу" - 49%. "Альянс" передав у СП близько 150 АЗС, а Shell внесла грошові кошти, ліцензії та бренд.

У 2014 році стало відомо, що Худайнатов викупив у Бажаєва його нафтові активи. У червні 2022 року він потрапив під санкції Європейського Союзу, у жовтні 2022 року - під санкції України.

Наразі мережа АЗС Shell налічує 131 станції у 20 областях України.

Реклама: