Крок до розвитку логістики й експорту: Україна стала асоційованою державою-учасницею "Тримор’я"

Четвер, 7 вересня 2023, 10:54 -

Україна отримала статус асоційованої держави-учасниці ініціативи трьох морів, що сприятиме розвитку логістики в регіоні та сприятиме полегшенню експорту українських товарів, у тому числі продовольства.

Про це повідомляє Міністерство економіки за підсумками саміту ініціативи Трьох морів в Бухаресті 6 вересня 2023 року.

"Це означає, що наша країна отримала доступ до всіх інструментів, які напрацьовані в рамках ініціативи", - зазначила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко.

"Партнери закликали нас долучитися до перебудови архітектури регіону, яка є вимогою часу через російську агресію", - додала перший віцепрем’єр.

Реклама:

Для України, як і для країн, які є членами чи асоційованими членами ініціативи Трьох морів, ключовим напрямком спрямування зусиль є розвиток логістики та торгівлі в регіоні.

"Для наших партнерів війна, яку розпочала Росія, стала приводом задуматися про необхідність зміни світових підходів - модернізацію інфраструктури, транспортних систем, забезпечення продовольством, залучення інвестицій в енергетику та інші стратегічні сектори, аби повністю позбутися російської нафти й газу", - зазначила Юлія Свириденко.

У ході саміту Україна звернула увагу на необхідність розв'язання проблем, наявних у торговельних відносинах між країнами. Передусім йдеться про зняття бар’єрів у торгівлі та відновлення експорту українського зерна та інших культур. Ця тема була частиною зустрічей Юлії Свириденко на полях саміту.

Реклама:

Як підкреслила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України, держави, що беруть участь в цій ініціативі, уже сьогодні розвивають транспортні спроможності для полегшення експорту з України. А тому, попри війну та регулярні обстріли, торгівля в Дунаї й торгівельні шляхи, які йдуть в порти Румунії, Болгарії, Хорватії й Греції швидко розвиватиметься.

"З перемогою і відновленням повної свободи навігації у Чорному морі, ми побачимо нову реальність торгівлі в регіоні Ініціативи Трьох Морів - вільну і ефективну, завдяки розвиненій інфраструктурі", - зазначила Юлія Свириденко.

Нагадуємо:

Раніше Центр протидії дезінформації розповів, як вплине на Україну отриманий статус партнера-учасника ініціативи "Тримор'я".

В практичному вимірі така співпраця дозволить Україні:

  • Об’єднати обласні центри України з транспортною мережею Центральної і Східної Європи.
  • Інтегруватися в європейську залізничну мережу.
  • Сприяти повоєнній відбудові України.

Є також важливі здобутки, пов'язані з енергетичним комплексом країни. Так, статус в ініціативі Тримор'я дозволить:

  • Експортувати українську електрику за допомогою інтерконектору "Польща – Україна".
  • Використати потенціал національних підземних газосховищ та наявних в Україні СПГ-терміналів (скрапленого природного газу, - ред.).

Тримор'я, відома як Ініціатива трьох морів (ІТМ) — міжнародна економічна ініціатива, що об'єднує 12 країн ЄС вздовж Балтійського, Чорного й Адріатичного морів. Була започаткована у 2015 році президентами Польщі Анджеєм Дудою та Хорватії Коліндою Грабар-Китарович.

Ініціатива трьох морів це - фактично створення партнерського блоку, що об’єднує країни Центрально-Східної Європи, які є членами ЄС: чотири країни Вишеградської групи, країни Балтії, Австрію, Хорватію, Румунію, Словенію та Болгарію. Основний акцент Ініціативи спрямовується на розвиток інфраструктурних проєктів.

Раніше президент України Володимир Зеленський наголошував, що статус в ініціативі Тримор'я для країни це значні економічні можливості, модернізація транспорту, зв'язку, мереж, ще одна лінія тісної співпраці між Україною і державами ЄС.

Реклама: