Україна націоналізувала заводи Дерипаски на 10 мільярдів

Четвер, 16 лютого 2023, 20:42 -

Україна націоналізувала заводи підсанкційного російського олігарха Олега Дерипаски загальною вартістю 10 мільярдів гривень.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"За матеріалами Служби безпеки Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту щодо передачі у державну власність України підприємств, які належали російському олігарху Олегу Дерипасці", - йдеться в повідомленні.

Рішення суду стосується:

Реклама:
  • Миколаївського глиноземного заводу;
  • надровидобувних компаній "Глухівський кар’єр кварцитів", "Хустський кар’єр" та "Жежелівський кар’єр".

Правоохоронці встановили, що Дерипаска, який входить до найближчого оточення військово-політичного керівництва рф, керував підприємствами через підконтрольні комерційні структури в різних регіонах України.

"Таким чином російський олігарх намагався приховати своє відношення до українських активів. Втім, співробітники Служби безпеки викрили схему та ініціювали передачу 100% російського майна в дохід України", - додали в СБУ.

Заходи з націоналізації підприємств проводились за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Реклама:

Читайте також: Терористична держава має заплатити. Які активи РФ та росіян можна націоналізувати?

Під "велику відбудову". Кому дістануться заводи будматеріалів та кар'єри, які забрали в росіян

Нагадуємо:

Міністерство юстиції подало позов до  Вищого антикорупційного суду (ВАКС) щодо застосування санкцій про стягнення активів одного з найбагатших російських олігархів Олега Дерипаски у дохід держави.

За клопотанням Офісу Генерального прокурора арештовано 32 млн грн найбільшого в Україні виробника металургійного глинозему та гідроксиду алюмінію, власником якого є підсанкційний російський олігарх.

Президент Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО від 12 жовтня про санкції проти "младоолігарха" часів Януковича Сергіия Курченка, самого Віктора Януковича, російського олігарха Олега Дерипаски і міністра оборони України часів Януковича Павла Лебедєва.

Реклама: