ЄС встановив дедлайн для Угорщини і Польщі щодо погодження бюджету - ЗМІ

Понеділок, 7 грудня 2020, 14:14

У Брюсселі очікують, що Варшава та Брюссель щонайпізніше до 8 грудня визначаться з тим, чи вони готові до перемовин і зняття блокування з довгострокового бюджету ЄС, чи планують ветувати його.

Як повідомляє RMF24, про це повідомив один з топ-посадовців ЄС, ім’я якого не розкривають, пише "Європейська правда". 

"Нам потрібна або домовленість, або чітка позиція Польщі й Угорщини про вето на бюджет ЄС сьогодні, найпізніше - завтра. Якщо цього не станеться, ми почнемо рухатися за "планом Б", підготовленим Єврокомісією", - повідомив журналістам один з топ-посадовців ЄС, ім’я якого не розкривають. 

За його словами, головуюча у Раді ЄС Німеччина та президент Євроради хочуть чітко розуміти, чи Польща й Угорщина готові до перемовин, чи на саміті накладуть вето на бюджет. На самому саміті дискусії будуть йти лише щодо окремих положень документа, але компроміс потрібно підготувати до зустрічі лідерів. 

Реклама:

Також повідомляється, що голова Європейської ради Шарль Мішель планує розмову з прем’єром Польщі Матеушем Моравецьким.

Неофіційно, "план Б", який розглядають у Брюсселі - схвалення "попереднього" бюджету й фонду відновлення економіки без Польщі та Угорщини. Польща внаслідок цього рішення може втратити 64 млрд євро. 

Нагадаємо, прем’єр Польщі Матеуш Моравецький і його угорський колега Віктор Орбан заявили, що не знімуть блокування бюджету ЄС поки його прийняття зв’язане з затвердженням механізму захисту верховенства права.

Європарламент закликав не йти на жодні поступки і прийняти бюджет ЄС, попри вето Польщі та Угорщини. 

ЗМІ з посиланням на джерела вже повідомляли ймовірні варіанти обходу вето й погодження бюджету та фонду відновлення економіки без Варшави й Будапешта.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!