"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Раді пропонують зберегти найвищі в Європі "зелені" тарифи

П'ятниця, 15 червня 2018, 12:55
 
ukraїner

Група народних депутатів пропонує зберегти як мінімум до 2020 року існуючі в Україні тарифи на ринку "зеленої" електроенергетики.

Відповідний законопроект №8449 зареєстрований у Верховній Раді 7 червня, передає Liga.net.

Документом пропонується, щоб існуючі "зелені" тарифи діяли до 2020 року і тільки тоді почали працювати тарифні аукціони, за результатами яких право будувати станцію і продавати електроенергію має той, хто запропонував найнижчий тариф.

За даними Bloomberg, тарифи на "зелену" енергетику в Україні є найвищими в Європі.

Реклама:

Кіловат-година коштує 15 євроцентів (в Україні "зелені" тарифи прив'язані до курсу євро), в той час як в більшості країн на континенті ціна не перевищує 8,6 євроцентів.

Крім того, законопроектом пропонується, що такі тарифні аукціони будуть вводитися тільки для сонячних станцій більше 10 мВт і для вітростанцій більше 20 мВт. Для всіх об'єктів меншої потужності будуть продовжувати діяти "зелені" тарифи.

Як зазначають "Наші гроші", ця лазівка ​​дозволить великим виробникам зберегти свої тарифи шляхом розбиття своїх станцій на так звані черги.

Наприклад, введення великої сонячної електростанції загальною потужністю 100 мВт можна бути розбити на 10 окремих блоків, які будуть вводитися в дію поступово, по одному за місяць, і формально представляти собою окремі об'єкти. Хоча станція після повного запуску всіх блоків буде являти собою одну СЕС.

Законопроект зареєстрований групою депутатів, серед яких, за даними руху "Чесно", є депутати, у яких родичі і помічники є власниками бізнесів, які заробляють на "зеленому" тарифі.

Так, співавторами законопроекту є голова комітету ПЕК Олександр Домбровський і ряд причетних нардепів - Дубневич, Лівік, Чижмар, Єфімов.

"Зелені" тарифи були введені в Україні в 2009 році, їх особливістю є те, що вони в кілька разів є вищими, ніж звичайні тарифів і зафіксовані в євро.

Введення цих "зелених" тарифів пов'язували з братами Клюєвими, які першими побудували ряд великих сонячних станцій на півдні України.

Всього в Україні "зелені" електростанції (вітрові, сонячні і т.д.) виробляють до 2% електроенергії, яка споживається в країні. Однак "зелена електроенергія" коштує ринку 8% всіх коштів, або близько 10 млрд грн за найвищими в Європі тарифами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: