"Вертолітним майданчиком Януковича" володіє бізнесмен з Краматорська - BBC

Вівторок, 6 лютого 2018, 13:30
 

Українська фірма, яка володіє будівлею виставкового центру "Парковий", належить британській компанії Fineroad Business LLP, зареєстровані в передмісті Лондона.

Про це йдеться в розслідуванні BBC.

Ця компанія є партнером двох тіньових фірм, зареєстрованих на карибському острові Невіс.

При цьому відомо, що за адресою, де зареєстрований офіс Fineroad Business LLP, юридично оформлено понад 100 фірм, залучених до міжнародних схеми відмивання грошей - більшість з яких пов'язана з брудними грошима з Росії та інших колишніх радянських держав.

Реклама:

"Британські компанії" забезпечують роль посередників в глобальній корупції", - вважає Дункан Хеймс, директор з політики Transparency International.

Афілійовані з зазначеними фірмами власники зареєстровані в секретних юрисдикціях, таких як Сейшельські острови або Беліз.

Прибуток від діяльності КВЦ "Парковий", очевидно, опиняється в кишенях людей, тісно пов'язаних з режимом колишнього президента Віктора Януковича, який чотири роки тому покинув країну, пише видання.

У 2017 році український суд визнав підстави вважати, що "Парковий" фінансувався за рахунок грошей, вкрадених у держави.

Як пише видання, власником "Паркового" є Сергій Московський, адреса якого знаходиться в населеному пункті недалеко від зони конфлікту на Донбасі (Краматорськ - ЕП).

Наразі Московський знаходиться в Німеччині і спростовує будь-яку участь у діяльності Fineroad Business.

Однак пізніше він підтвердив, що є основним акціонером компанії. З причин "комерційної конфіденційності" він не сказав, що робить компанія і у скільки йому обійшлася купівля акцій.

Він упевнений, що компанія не бере участі в відмиванні грошей, але після опублікованого ВВС розслідування буде це з'ясовувати.

Раніше ЗМІ повідомляли, що КВЦ "Парковий" разом із вертолітним майданчиком досі можуть контролювати люди, пов’язані з екс-президентом Віктором Януковичем.

Ввечері 16 жовтня 2017 року представники "Національного корпусу", "Свободи" та "Правого сектора" заявили, що взяли будівлю вертолітного майданчика екс-президента Віктора Януковича на Парковій дорозі у Києві під свій контроль.

Учасники безстрокової акції вимагають повернути будівлю у державну власність, провести відкритий конкурс щодо цільового призначення споруди, провести незалежну та відкриту оцінку всього комплексу, а також  "запровадити дієвий механізм, за яким вкрадені кошти, вкладені у будівлю, почнуть приносити користь громаді".

27 жовтня представники націоналістичних сил виступили з повторною заявою, що КВЦ "Парковий" контролюється фірмою "Амадеус", причетною до "Сім'ї" Януковича.

Розслідування програми "Схеми" з'ясувало, що вказане приватне майно за рішенням суду в серпні 2017 року мало перейти не у власність, як заявляв президент Петро Порошенко, а в оперативне управління держави.

Право оперативного управління для організації охорони, відповідального зберігання, проведення поточних ремонтів, обслуговування і підтримання майна у належному стані суд передав держпідприємству "Фінансування інфраструктурних проектів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: