"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Для продовження транзиту газу Україні потрібен партнер – експерт

П'ятниця, 1 грудня 2017, 12:25

Для продовження транзиту газу на умовах стандартного довгострокового контракту Україна має підписати контракт з російським "Газпромом" і знайти партнера, який буде в цьому зацікавлений.

Про це в інтерв’ю ЕП сказав словацький експерт з енергетичних питань Карел Хірман.

"Якщо Україна хоче мати відкритий ліберальний ринок, потрібен ownership unbundling. Саме він прописаний у постанові уряду №496, яка передбачає повне відокремлення "Укртрансгазу" від "Нафтогазу" в самостійну компанію", - зазначив Хірман.

"Якщо Україна зацікавлена у продовженні транзиту після 2019 року на умовах стандартного довгострокового контракту, потрібен ownership unbundling і партнер, який буде зацікавлений у підписанні такого контракту з "Газпромом", - додав він.

Реклама:

На думку експерта, рішення для України — підписання довгострокового контракту з "Газпромом", який забезпечить транзитні потоки і втримає Україну на газовому ринку Європи.

Хірман також зазначив, що в України є два потенційні партнери, які хочуть співпрацювати з Україною у питанні транзиту газу. Це словацька компанія Eustream та італійська Snam.

"Оскільки я громадянин Словаччини, у мене конфлікт інтересів. Однак фізично ця труба — українсько-словацький транзитний коридор, тому ми життєво зацікавлені разом з Україною втримати цей транзит. Snam також зацікавлена, тому що саме вона є оператором в австрійському Баумгартені", - зазначив експерт.

"До того ж, значна частина газу, який проходить через наш коридор, — це газ для італійського ринку. Якщо ми матимемо на українсько-словацькому кордоні нуль, то все — музика закінчилася", - додав він.

Повний текст інтерв’ю читайте тут.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: