Світовий нафтотрейдер почав зберігати газ в Україні

Понеділок, 13 листопада 2017, 17:10

Найбільший в світі нафтотрейдер Vitol у жовтні поставив через Словаччину тестовий обсяг природного газу і оформив його в режимі "митного складу" для тривалого зберігання в ПСГ компанії "Укртрансгаз".

Про це повідомляє enkorr.

Дебютну поставку газу в Україну в обсязі близько 2 тис кубометрів оформила нідерландська структура Vitol Gas and Power B.V.

До цього Vitol ніколи не поставляв природний газ в Україну.

Реклама:

Нагадаємо, тривале зберігання газу в українських ПСГ (до 3 років) без сплати митних зборів дозволено з 2 червня цього року.

До цього митне оформлення газу, поставленого в Україну для зберігання в ПСГ, можна було проводити тільки в режимі "транзит" і тривалістю не більше 31 доби. Такі умови не були економічно вигідними для іноземних трейдерів.

Зберігання в режимі "митного складу" дозволяє компаніям поставляти газ з Європи в сезон низьких цін і закачувати в українські ПСГ, а в період сезонного зростання цін оформляти його для продажу.

Вивіз газу назад в Європу ускладнюється вартістю плати за вихід з ГТС, введеної з 2016 року. Наприклад, по основному напрямку - Ужгород - плата за вихід з ГТС становить 32,8 долара/тис куб м.

Нагадаємо, "Укртрансгаз" готовий надати вільний обсяг 14 млрд кубометрів в ПСГ (всього в Україні близько 30 млрд куб м) для зберігання в режимі "митного складу" за ціною 0,4 євро/МВт (або 4,2 євро/тис куб м) за цикл зберігання. Така ціна, за твердженням "Укртрансгазу", є найнижчою в Європі.

Як повідомлялося, у вересні "Укртрансгаз" заявляв, що підписав договори з 8 компаніями про можливість зберігання природного газу в підземних сховищах в режимі "митного складу". Тоді серед інших, за інформацією "Укртрансгазу", закачування газу в ПСГ в режимі митного складу виконав найближчий конкурент Vitol компанія Trafigura.

Vitol - перший за величиною нафтотрейдер в світі з річним оборотом 152 млрд доларів. Компанія також володіє акціями азербайджанської компанії Arawak Energy, що має в Україні спільний проект з групою Geo Alliance.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: