Міненерго пропонує підвищити ціну на вугілля держшахт

Вівторок, 31 жовтня 2017, 10:33

Міністерство енергетики рекомендує з 1 листопада підвищити ціну на вугілля для державних шахт з 2,2 тисяч гривень до 2,425 тисяч гривень за тонну.

Відповідне рішення було ухвалено під час наради з питання визначення граничної ціни на вугільну продукцію, повідомляє прес-служба Міненерго.

Виступаючи на нараді міністр енергетики Ігор Насалик зазначив, що згідно котирувань форвардів на поставку вугілля в листопаді 2017 року - квітні 2018 року ціни на енергетичне вугілля збільшуються відносно середнього значення за останні 6 місяців.

Він наголосив, що поточна ціна імпортованого вугілля з ПАР становить близько 100 доларів за тонну, з США - 97-110 доларів за тонну.

Реклама:

"Враховуючи викладене, граничний рівень ціни 1 тони вугілля для потреб теплових електростанцій енергогенеруючих компаній та теплових електроцентралей, що встановлений для державних вугільних підприємств на рівні 2,2 тисяч грн/т не відповідає ринковим цінам", - сказав він.

"З огляду на зазначене, індикативна ціна 1 тони вугілля для ГК ТЕС та ТЕЦ України має становити 2 425 грн/т (без ПДВ та витрат на транспортування) при середній калорійності українського вугілля газової групи 5200 Ккал", - йдеться у повідомленні.

У зв'язку з цим Міненерго з 1 листопада рекомендувало підвищити ціну на вугілля для державних шахт до 2,425 тисяч грн/т (без ПДВ та витрат на транспортування).

Як відомо, у березні 2016 року Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

Зазначимо, що НАБУ проводить розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НКРЕ, які затвердили формулу Роттердам+.

Рекомендуємо почитати: Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди

Читайте також: Непохитний "Роттердам+": як "еліта" пошила у дурні всіх українців

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: