Держстат планує рахувати зарплату "по-європейськи"

П'ятниця, 27 жовтня 2017, 13:00

Державна служба статистики планує провести апробацію розрахунку медіанної заробітної плати в Україні.

Про це йдеться у відповіді на запит Економічної правди.

Відповідні розрахунки планується провести за результатами обробки інформації державного статистичного спостереження "Обстеження підприємств щодо рівня заробітної плати працівників".

В рамках цього спостереження надходить інформація щодо оплати праці окремих працівників за статтю, віком, освітою та професійними групами.

Реклама:

Наразі органи державної статистики розраховують показник середньомісячної та номінальної заробітної плати по видах економічної діяльності, регіонах тощо.

У Міністерстві соціальної політики заявили, що для розрахунку розміру мінімальної заробітної плати, а також для нарахування пенсій використовується показник середньої зарплати.

Чинним законодавством не передбачено обчислення розміру пенсії із урахуванням медіанної заробітної плати.

Що ж до застосування показника медіанної заробітної плати, то, на думку мінсоцполітики, "доцільно провести наукове дослідження сфери її застосування та законодавчого врегулювання".

Як відомо, медіану у статистиці використовують для розділення сукупності навпіл.

Медіанна зарплата – така, яку отримує працівник, що знаходиться у середині ряду зарплат. Тобто, 50% населення отримує менше цієї цифри і 50% - більше.

 

За оцінками фахівців, медіанна зарплата зазвичай на 15-30% менше стандартного середнього арифметичного значення. Економісти називають медіанний розрахунок середньої зарплати більш об'єктивним та репрезентативним, ніж середній арифметичний.

Така практика в більшій мірі поширена в країнах-членах ЄС та у США.

За даними Держстату, розмір середньої зарплати в Україні станом на серпень 2017 року становив 7114 гривень.

Олександр Колесніченко, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: